Vinterhestebønner eller forårssåede hestebønner?

Fordelene ved efterårssåede hestebønner syntes ret klare. - Og det danske klima bliver tilsyneladende mere og mere velegnet til vinterudgaven af hestebønnerne, lød det torsdag i en nyspiret mark.

Vinterhestebønner sået på 12,5 centimeters rækkeafstand med en Väderstad Rapid 400C. - Der er en god, ensartet fremspiring, konstaterer Henrik Rønnow (tv) og Kenneth Søbye, begge fra Hornsyld Købmandsgaard sammen med Asger jørgensen (th), Väderstad. En række nuværende sorter af vinterhestebønner er lagt i afprøvning i marken i nærheden af Hornsyld Købmandsgaard, hvor man håber snart at se nye sorter af vinterhestebønner. Vinterhestebønner på 50 centimeters rækkeafstand, hvor de lave jordvolde mellem rækkerne kan skærme planterne ved blæsende barfrost. Planterne har en spredt gullig farvning fra sprøjtning med jordmiddel lige efter såning.

At så hestebønner i oktober er ikke specielt nyt.

Men hvad er fordelene ved det og hvorfor er det ikke mere brugt?

- Jeg vil anslå, at der kun dyrkes omkring 500 hektar i alt med vinterhestebønner i Danmark, vurderer Kenneth Søbye, som er produktchef ved Hornsyld Købmandsgaard i blandt andet hestebønner.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også