Haves: direktører og investorer. Mangles: soanlæg til leje

Konsulenthuset Boje & Ladekjær er klar med en direktør og en investor, hvis du til gengæld vil udleje dit soanlæg på minimum 1.000 søer. Konceptet skal blandt andet afhjælpe udfordringerne med generationsskifte i svinesektoren, lyder det fra konsulenthuset.

Selvom gode priser på svinekød spreder glæde og større interesse i branchen, løser det ikke de kommende års udfordringer i forhold til generationsskifte rundt hos landets svineproducenter, fastslår Lars Boje og Hielke Wiersma fra det landsdækkende konsulenthus Boje & Ladekjær.

Den helt store udfordring er den store økonomiske investering, der i dag skal til for at starte en svineproduktion, fortæller Lars Boje, medstifter af Boje & Ladekjær, og uddyber:

- Som ny landmand skal du typisk stå med 20 procent af købsprisen. Det kunne bedre lade sig gøre, da en gård kostede ti millioner, men i dag, hvor prisen på en rentabel dansk svineproduktion nemt kan beløbe sig til 50-100 millioner kroner, er det altså svært at rejse 20 procent af kapitalen som ene landmand.

Det betyder, at der er færre nye landmænd, som kan komme i gang som svineproducenter, og det er en af grundene til, at Boje & Ladekjær i samarbejde med en række investorer har udviklet en ny forretningsmodel, som skal fremme den danske svineproduktion.

Klart koncept

Hielke Wiersma er projektleder på den nye forretningsmodel. Han forklarer:

- Vores koncept ser på svineproduktion med udgangspunkt i en mere klassisk virksomhedsopbygning. Vi deler nemlig svineproduktionen op i tre: Kapital, direktør og driftsanlæg.

Kapitalen var første vigtige skridt på vejen.

- Mens kapitalfonde typisk investerer i de fysiske aktiver, har vi brug for investorer, der, ligesom os, ser mulighederne i at investere i driften, fortæller Hielke og fortsætter:

- For de fleste investorer er det her en ny måde at tænke investering på, men de kunne se potentialet – både i driften og i vores helt klare setup og store fokus på ledelsessystemet.

- Det betyder, at der i dag står en gruppe relevante investorer klar til at investere i dansk svineproduktion. De kommer med forskellige erfaringer og baggrunde, så de – foruden økonomi – kan biddrage med netværk og viden i den enkelte produktion.

Den gode direktør

Med kapitalen sikret var næste skridt at finde de helt rigtige direktører, og det skulle foregå online med hjemmesiden direktør.nu, som blev lanceret sidste år.

- Reaktionerne viste sig at være meget positive, alt imens gode bud på direktører tikkede ind i mailboksen og en grundig udvælgelsesproces blev sat i gang, fortæller Hielke Wiersma. 

Efter en række samtaler har Lars og Hielke nu valgt fem direktører, som skal være med til at starte projektet. Direktørerne kommer typisk med en uddannelse som landmand og ledelseserfaring fra landbrug eller større virksomheder. De bliver medejere af svineproduktionen, mens Boje & Ladekjær kommer med finansiering og et velfungerende ledelsessystem inklusiv alt fra sparring til software.

Driftsanlæg søges

Med både kapital og direktører på plads mangler projektet nu kun ejendommene for at blive en realitet. Derfor efterlyser Boje & Ladekjær lige nu driftsanlæg, som de kan leje i en årrække på for eksempel 10-15 år med plads til minimum 1.000 søer.

Med denne forretningsmodel håber Lars Boje blandt andet at afhjælpe svinesektorens udfordring med generationsskifte. 

- Landmanden får en økonomisk stærk og seriøs lejer, som kan overtage anlægget og eventuelle medarbejdere. Det kan endda være, at han selv kan blive boende i hovedbygningen, mens anlæggene kører videre under en af vores direktører. Vi tænker, at det giver sikkerhed for landmanden: at hans livsværk kører videre, medarbejdere fortsat har job, og familien kan blive boende – alt efter, hvad han selvfølgelig ønsker.

mip

 

 

Læs også