Spildevandssagen: Sætter uvildig undersøgelse i gang

Det skal nu undersøges, om forsyningsselskabet Arwos bevidst har manipuleret sine udledninger af spildevand i Aabenraa Fjord.

I torsdags var der ekstraordinært bestyrelsesmøde i forsyningsselskabet Arwos, der varetager alle Aabenraa kommunes opgaver indenfor affald, genbrug, vand og spildevand. Og netop spildevandet var i fokus på dette møde, fremgår det af et referat fra mødet.

For har selskabet bevidst skruet ned for den slampresse, der regulerer, hvor meget vand, der bliver presset ud af spildevandet, man har udledt i Aabenraa Fjord, kort inden analysefirmaet Eurofinns skulle analysere spildevandsprøver, og dermed sparet op mod en million om året i udledningsafgift?

Det er tidligere fremgået af et referat fra et tidligere bestyrelsesmøde i selskabet, hvilket i sagens natur har rejst mistanke mod selskabet, og stor kritik, også fra landbrugskredse.

Således kaldte formand for Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen, sagen for en katastrofe, selv om Arwos' direktør, Ole Damn har kaldt sagen for en stor misforståelse.

- Jamen, de kunne da for længst have rettet referatet. Så jeg tror ikke på dem. Det er kun fordi, at andre har fundet ud af, at de har svindlet, at de nu prøver at omgøre tingene, sagde Jens Peter Aggesen til Effektivt Landbrug i sidste uge, mens formand for Spiras, Henrik Jessen, savner en god forklaring på tallene, der øjensynligt har danset op og ned i de perioder, hvor der har været taget spildevandsprøver.

Bestyrelsesformand er mistænksom

Det er han ikke ene om at savne. Det gør bestyrelsesformand i Arwos, Kjeld Hansen, og bestyrelsen som helhed også. Derfor blev det på torsdagens bestyrelsesmøde besluttet at indlede en uvildig undersøgelse af sagen.

Bestyrelsesformanden, der også sidder i kommunens byråd for De Konservative, har svært ved at forstå, at der skulle være tale om en misforståelse.

- Vi har fortsat en formodning om, at den er blevet slukket (for slampressen, red.), for det er det, vi har fået at vide fra en tidligere medarbejder, og fordi tallene indikerer det. Der kommer ikke røg uden ild, udtaler Kjeld Hansen til JydskeVestkysten.

- En alvorlig sag

Hverken den nuværende direktør eller den nuværende bestyrelse har som sådan været involveret i den praksis, der angiveligt er foregået, fortæller han. Og han har 100 procent tillid til direktøren.

- Det har vi. 100 procent. Det er en ret alvorlig sag, det her, og den bestyrelse, der sidder nu, kan ikke gøre for det. Der er ikke noget, der ikke må komme frem. Vi skal bare have belyst sagen, siger bestyrelsesformanden til avisen.

Bestyrelsen har besluttet, at Arwos skal bede Miljøstyrelsen om at udpege en ekstern fagrådgiver, der kan gå tingene efter i sømmene, og lave en redegørelse for, hvad årsagen til de høje udsving har været.

Læs også