Danske Energinet og polske Gaz-System har godkendt investeringen i Baltic Pipe-projektet, lyder det fra Energi- Forsynings og Klimaministeriet.
Baltic Pipe-gasledningen, som skal sikre, at Polen fra 2022 kan få gas fra de norske gasfelter i Nordsøen via Danmark, er kommet et skridt nærmere en realitet nu, hvor danske Energinet og polske Gaz-System har godkendt investeringen i Baltic Pipe-projektet. Det skrev Energi- Forsynings og Klimaministeriet i fredags.
Baltic Pipe planlægges sat i drift i oktober 2022. Der er allerede indgået bindende kontrakter for polsk betaling for at få ført gas fra Norge via Danmark til Polen. Betalingerne bidrager til, at danske gasforbrugere og virksomheder får stabile gastariffer i de kommende årtier.
Anlægsarbejdet er planlagt til at gå i gang i 2020, hedder det i en pressemeddelelse.
- Jeg er glad for, at vi med dette projekt imødegår stigende gastariffer. En stor virksomhed, der anvender gas, sparer mellem 70.000 kr. og 140.000 kr. årligt. Men jeg er også opmærksom på, at anlægsarbejdet kan give gener lokalt for borgerne. Derfor opfordrer jeg Energinet til at have en god dialog med berørte borgere og tage de nødvendige hensyn, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
Stabil forsyning til Polen
Ministeriet skriver videre:
»Baltic Pipe-projektet vil være med til at diversificere (bestå af forskelllige tilbud, red.) Polens energiforsyning og projektet vil derfor samtidig bidrage til de overordnede målsætninger i EU’s Energiunion. Baltic Pipe er også i EU udvalgt som et projekt af særlig fælles interesse og har modtaget økonomisk støtte fra EU. En stabil gasforsyning vil fremme, at Polen i højere grad kan og tør omstille sig til vedvarende energi samtidig med, at man kan udskifte kul med naturgas. Naturgas udleder cirka halvt så meget CO2 som kul. Polen har i dag et meget stort forbrug af kul.«
- Det er positivt, at det også bliver muligt for Polen at udskifte kul med naturgas og i højere grad kaste sig ud i vedvarende energi, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Baltic Pipe-projektet omfatter etablering af:
1) en dansk sammenkobling (tie-in) til og rørledning fra en norsk opstrømsrørledning i Nordsøen til den jyske vestkyst
2) udvidelse af det danske transmissionssystem fra Jylland til Østsjælland
3) en kompressorstation på Østsjælland
4) en ny rørledning mellem Danmark og Polen gennem Østersøen
Hertil kommer en planlagt udvidelse af det overordnede transmissionssystem i Polen.
Projektet indebærer skønnede anlægsinvesteringer på i størrelsesorden 12 mia. kr., hvoraf cirka 6 mia. kr. vedrører den danske del af investeringen.
Kilde: Energi- Forsynings og Klimaministeriet