Forår og corona giver travlhed

Der er i denne tid stor travlhed hos Skiftekær Økologi ApS på Tåsinge. Forårstravlheden i marken er begyndt og samtidig giver corona-situationen udfordringer.

- Hvis det ikke er vand på markerne, der driller, så er det da godt nok alt muligt andet.

Daglig leder af markbruget hos Skiftekær Økologi ApS, Jesper Mortensen, har i denne tid nogle temmelig hektiske dage. Corona-situationen fører adskillige ekstra udfordringer med sig, og det er i en tid, hvor forårsarbejdet som vanligt banker på døren hos den store grønsagsproducent på Tåsinge.

- Vi havde for eksempel bestilt en ny plantemaskine til udplantning af løg fra Italien. Fabrikken havde lovet, at de nok skulle få den færdig, så vi havde den i Danmark den 26. marts. Men nu er fabrikken lukket på grund af corona, lyder det fra en noget ærgerlig Jesper Mortensen.

Heldigvis kan han indimellem låne en maskine hos kollegerne på Torup Bakkegaard ved Assens.

- Vi kommer dog til at stå overfor nogle udfordringer på kapacitet, hvis vejret driller, vurderer han.

 

Bemanding i en travl tid

De polske medarbejdere, som Skiftekær Økologi lejer ind her til sæsonarbejdet, er heldigvis uden problemer ankommet, idet de kunne dokumentere, at de har arbejde i Danmark.

- Værre er det med nogle af vores egne medarbejdere fra Polen. De, der ikke har egen bil, plejer at tage en bus, men på grund af corona-situationen kører busserne ikke. Så nu arbejder vi lige lidt på, hvordan de så kommer til Danmark, forklarer Jesper Mortensen, der har brug for alle 30-35 medarbejdere i denne tid.

 

Salget er fordoblet

Trods de mange udfordringer, så er der også et lyspunkt i den pressede situation.

- Vi har aldrig solgt så meget til supermarkederne, som vi gør i de her dage. Siden onsdag (den 11. marts, red.) har supermarkederne villet have dobbelt af det hele. Der er derfor virkelig travlt på pakkeriet, lyder det fra driftslederen, der understreger, at der gøres alt for at følge med efterspørgslen.

SKIFTEKÆR ØKOLOGI

● Gården Skiftekær ved Skovballe på Tåsinge ejes af Marie og Peter Bay Knudsen

● Skiftekær har været drevet økologisk siden 1998

● På Skiftekær er der i dag 285 hektar jord

● Der produceres specialafgrøder i tæt samarbejde med Agernæs Øko

Og det er ikke kun grøntsager der pakkes i kasser og net. Højsæsonen for haveejerne står også for døren, så det er også sætteløg og læggekartofler, der skal være klar.

Ved siden af Skiftekær Økologi har indehaveren Peter Bay Knudsen nemlig også virksomheden Bioselect, der har specialiseret sig i produktion og salg af netop økologiske læggekartofler og stikløg.

 

Afgrøder fra sidste år stadig ikke høstet

- Sidst i denne uge skal vi gerne i gang med at plante kål, og om en uge skal vi til at udplante løg, lød det fra Jesper Mortensen mandag i sidste uge.

Desuden har de regnfulde vintermåneder gjort det umuligt at få dele af sidste års høst i hus. Det betyder, at der fortsat står omkring 1,5 hektar jordskokker, 2-3 hektar rødbeder og omkring 5000 stk. savoykål ude på markerne.

- Selvom det vil være med en lidt større frasortering, så kan det stadig godt betale sig at høste det sidste. Der er i hvert fald for omkring 200.000 kroner, så det er selvfølgelig også værd at tage med.

 

Læs også