bannerPos

HØST-TOUR 2019

Høst-Tour ’19 går helt tæt på, når høsten begynder. Hver dag – i hele landet.

Effektivt Landbrug tager dagligt pulsen på landbrugets driftsgrene, og laver faglig journalistik med brugbare, praktiske råd, der giver værdi for den professionelle landmand.

Følg med her på siden eller prøv et abonnement hos os, det kan betale sig.

Tidlig høst af hestebønner

Den sidste uges varme og tør-blæsende vejr har fremrykket modningen af hestebønner, vurderer Kristian Karlshøj, der i går prøvehøstede sine hestebønner. Og fortsatte med knap 20 i vandprocent.

Stort pres for at få fremavlskorn frem som såsæd

På Thingstrup Maskinstation vest for Holstebro har de 32 medarbejdere haft historisk travlt siden i fredags. – Vi har nok høstet to tredjedele af dette års høst i de sidste fem døgn, fortæller Anders Thingstrup.

Næsten helt i hus hos grovvareselskabet NAG

Nu, hvor der har været et par gode høstdage, er det kun det allersidste korn, der mangler at komme ind hos NAG i Borup, sydvest for Hillerød. Årets høst har været god, men det våde vejr, der kom midt i det hele, er gået ud over den sidste maltbyg.

Lejesæd drillede i hveden

Mens han mandag nåede 44 hektar, var forventningerne noget mindre, da Kristian Nielsen, maskinstationen Svend Aage Christiansen, tirsdag gav sig i kast med en hvedemark, hvor store dele lå ned.

Gode høstdage ved Viborg

Nu er der endelig kommet ordentligt gang i høsten på Viborg-kanten. Risgård ved Carsten Kuhr Jensen ved Skals har i løbet af weekenden høstet 100 hektar i vårbyg.

Fra håb til afmagt i Nordjylland i går

Efter en periode, hvor regn mange steder bremsede høsten, troede man nu endelig på høstvejr i det nordjyske. Men vejret har igen skuffet op mod weekenden.

Fint udbytte i mosejorden

Onsdag eftermiddag kunne Jan Nørgaard endelig køre mejetærskeren ud i maltbyggen ved Store Vildmose i Vendsyssel. Nu køres der på højtryk, så alle afgrøder forhåbentlig er i hus inden onsdag i næste uge, hvor der igen er lovet regn.

Høst over middel på Gjorslev Gods – hvilket er ikke så lidt

Engrapgræs ligger på den rigtige side af 2 t/ha, vinterrapsen det samme med 5 t/ha, vårbyg tilsvarende + 9 t/ha og vinterhvede med +10 t/ha. - Hveden havde jeg nok forventet mig mere af, men ellers er vi rigtig godt tilfredse, siger driftsleder Anders Bak Hansen.

Det går med hjælp fra gode naboer

På Rørbækgaard ved Frederikssund venter Lars Olsen utålmodigt på, at der kommer et par dages tørvejr, så den sidste halvdel af høsten kan komme i hus.

Når høstvejret vender tilbage...

Tre konsulenter fra hver sin landsdel giver bud på prioriteringen i høstarbejdet, når høstvejret forhåbentlig bliver bedre inden for de nærmeste dage.

God kvalitet af kerner og frø i årets høst

Der er bred enighed hos DLG’s afdelinger rundt i landet om, at de afgrøder, der kommer ind, er af en kvalitet over middel. Modsat er der stor forskel på, hvor langt fremme høsten er i de forskellige landsdele.

Halmpresning og høst nord for Randers

Med en vandprocent på 15-19 i halmen og 12 i rapsen var Carl Johan Schultz, Vindbylund, Gjerlev nord for Randers, en af de heldige i dag, som kunne få lov af vejrguderne at presse halm og høste.

Venter tålmodigt på den gode høst

Selvom Esben Brødbæk er frustreret over at se bygerne tvinge mejetærskeren hjem i maskinhuset, forventer han stadig en god høst.

50 meter havrehøst ved Holstebro

Efter vinterbyggen er det ikke blevet til mere end 50 meters høst i havren for Anders Ørts, der onsdag også måtte se byger ødelægge høstforhåbningerne.

Konsulenttilfredshed: - Fornuftige udbytter i årets høst

Høsten er ved at være i hus, og i år betaler landmandens hårde arbejde sig. Planteavlskonsulenter er tilfredse på landmændenes vegne.

Nordjysk tilfredshed med foreløbig høst

Høst af raps og vinterbyg er godt i gang og udbytterne er tilfredsstillende. Høst af rug, vårbyg og hvede går for alvor i gang de kommende to uger.

Dårligt vejr hæmmer høsten

Landmændene på Djursland oplever lige nu store udfordringer med at få bjerget årets høst. I modsætning til sidste år står kornet stort og godt, men vejret sætter en stopper for markarbejdet.

Mogens med i mejetærskeren

Fødevareminister Mogens Jensen var i går med til at høste korn på Stevns. – Jeg forstår godt fascinationen, lyder det fra ministeren, der fik ros af den planteavler, som lagde mark til.

- Vi når det nok.. Det har vi prøvet før

Klaus Aage Bengtson høstede mandag sine 72 hektar med økologisk vårbyg nær Hals i Nordjylland. Og de gentagne regnbyger bekymrer ham ikke. – Det har vi prøvet så mange gange før, siger han.

Økologisk rug kom i hus

Høstvejret var ikke perfekt i går, men med udsigt til ustadigt vejr høstede Allan Hald løs i økologisk rug på bedriften Kongsbjerggård I/S i går.

Mangler seks til syv gode høstdage endnu

I går eftermiddag drev bygerne ind over Hestehavegaards uhøstede kornmarker nord for Ringsted og truede med at stoppe høsten af maltbyg. - Vi er godt med og tager det helt roligt, fastslår Thomas Jørgensen.

Bygepause i byggen

Gårsdagens heftige byger satte en midlertidig stopper for høsten af fremavlsbyg med Nordskovs nye MF Ideal 7 mejetærsker.

Har sået vårhvede i november

- Den står helt fantastisk. Og er skredet samtidig med vinterhveden, fortæller Hans Damgaard om sine 43 hektar efterårssået vårhvede.

Halm i store mængder er næsten for meget

- Mejetærskerens kapacitet bliver nedsat med den store halmmængde, der skal igennem snitteren på mejetærskeren, siger Hans Damgaard fra Overgaard syd for Kolding.

Nu bliver alle afgrøder høstmodne på hvedejorden syd for Kolding

- I de kommende dage forventer vi at kunne høste i stort set alle vores afgrøder, fortæller Hans Damgaard, der tror på 11-12 tons pr. hektar i 1. års hvede.

Let høst for Svendgaard Maskinstation

I går høstede den midtjyske maskinstation 10 tons pr. hektar i Benchmark-hvede ved Horsens. - Også rug og vinterbyg har givet høje udbytter, fortæller maskinstationsejer Jens Gustav Svendgaard.

Tog hul på den første havremark kl. 16 i går

På en 40 hektar stor havremark tog mandskabet på vestfynske »Langkroggaard« ved Aarup på Vestfyn i går hul på havrehøsten.

Vestfyn tog hul på den første havremark

På en 40 hektar stor havremark tog mandskabet på »Langkroggaard« ved Aarup på Vestfyn i går hul på havrehøsten.

Pendler mellem ekstremer i Løkken og Frankrigs hjerte

Vejret har været knastørt og ekstremt varmt med temperaturer på den anden side af 43 grader i skyggen i det midtfranske. Her driver Flemming Fuglede Jørgensen på 12. år 300 hektar landbrug på Chateau de Villejovet.

Nu falder priserne på økologisk korn

Kombinationen af høje udbytter og en forøgelse i åraf arealerne med økologisk korn på +50 procent presser i disse dage prisen nedad – også på økologisk maltbyg, lyder det fra Vestjyllands Andel.

Hvede har tendens til lavt protein

Faldtal i brødhvede og hektolitervægt er pæne, mens proteinindholdet generelt måles lavt i årets hvedehøst, fortæller Overgaard ved Randers.

Første maltbyg af meget fin kvalitet med 9,5-10,8 procent i protein

- Og med udbytter på op til 8,0 tons pr. hektar i den første maltbyg på Lolland ser det ud til, at vi endelig får et godt maltbyg-år, lyder det fra Overgaard ved Nakskov.

Der høstes også høje udbytter i økologisk korn

Økologisk rug giver op til 8 tons pr. hektar, mens økologisk maltbyg er nær 4 tons pr. hektar. - Vi er fem til ti dage forud for den konventionelle høst, fortæller konsulent Troels Melvang fra Vestjyllands Andel i Ringkøbing.

Sønderjysk tilfredshed i rug og hvede

Lejesæd gør høstarbejdet i rugen til en tålmodighedsprøve på »Østervang Mark« nær Christiansfeld. Men udbytterne er pæne og ligger over middel. Tirsdag aften satte regn dog en foreløbig stopper for høstarbejdet.

Spinathøsten er tidlig i år

Per Funch Clausen fra Jensen Seeds forventer et normaludbytte i den udfordrende specialafgrøde.

Rapsen skuffer, spinaten er tilfredsstillende

Vandprocenten var 7,4 og udbyttemålerne svingede mellem 4 og 5 tons, da Ørbæklunde på Fyn mandag høstede raps af sorten Wembley til DLF.

Rug og hvede har lagt sig ned, men giver alligevel høje udbytter

Topudbytterne bliver suppleret med god kernekvalitet og vinterrapsen med højt olieindhold. - Især rapsen har været nem at høste, fortæller Peter Beck, Slagelse.

Høster 9,5 tons rug pr. hektar på halvdårlig jord

Kim Schou Rasmussen fra Flyvesandet nær Otterup er tilfreds med høsten af rug. Han har tre mejetærskere i gang for at blive færdig.

Tør hvede på Nordfyn

Tilfredshed med den første hvedehøst i Mejlskov nær Bogense på Nordfyn.

Fornem debut som frøgræsavler

Det er første år, Preben Simonsen på Bågø ud for Assens forsøger sig med frøgræs. Og det ser ud til at blive en succes.

16 procent vand i den første vinterhvede ved Sakskøbing

Christian Wibholm, Lise- lund på Lolland, prøvekørte i går eftermiddag sin KWS Lili vinterhvede, der – som ventet – gav på den rigtige side af 10 tons pr. hektar.

Vinterrapsen giver 4,5 t/ha på Vestsjælland

På Aagaard Gods på Vestsjælland tog de i går den første tærskning af deres 32 hektar skårlagte vinterraps.

2. års hvidkløver høstet på Krenkerup Gods

På Krenkerup Gods på Lolland tog man i går hul på årets høst af hvidkløver. Det skete på en 2. års mark.

Hvor er min kornvogn?

Seneste nyhed fra Datalogisk er en sporingsfunktion i Næsgaard mobil-app’en.

Hybrid vinterbyg hitter i de første høstudbytter fra årets sortsforsøg

Med op til 112 hkg pr. hektar høster de seksradede hybrid vinterbygsorter bedst i de foreløbigt offentliggjorte resultater fra dette års sortsafprøvning.

Høsttidspunkt påvirker økologisk status

Din afgrødes økologiske status kan ændres, hvis høsttidspunktet ændrer sig.

Rødt tørkeindeks kræver sine forholdsregler – og måske en løvblæser

Ovenpå den tørre sommer sidste år lider markerne stadig af vandmangel, og tørkeindekset er næsten totalt rødt for hele landet. Derfor er der fra flere sider særligt fokus på at undgå brande under høstarbejdet. Et råd fra LMO handler om at bruge løvblæsere.

Førsteårs strandsvingel ligger lunt i svinget

På trods af en hård opstart i etableringsfasen sidste år tegnede det pænt, da der blev høstet førsteårs Sweedy-strandsvingel på Vestsjælland sent torsdag.

Høstoverblik: Godt i gang med høsten i hele landet

Mejetærskerne er i denne uge blevet luftet i vinterbyggen i alle landsdele. Effektivt Landbrug har bedt en række konsulenter fortælle, hvordan høsten er kommet fra start i deres område.

Så høstes der strandsvingel

Onsdag blev de første hektar strandsvingel høstet på Vestfyn. Og den er overraskende tør.

Case IH udfordrer til dyst i marken

Er du frisk på en udfordring, er Case IH klar til at komme forbi med deres Axial Flow-mejetærsker i håb om at kunne præstere lidt bedre, end hvad du selv kan. De udfordrer andre mejetærskere i spild, kernekvalitet og kapacitet.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.

Der bliver masser af halm i år

Udsigten til en god halmhøst får smilet frem hos formand for foreningen Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, der ser halm som et både konkurrence- og miljømæssigt godt alternativ til især flis.

Høster vinterbyg i etaper

Tirsdag aften og onsdag eftermiddag kom store dele af vinterbyggen i hus hos Poul Bjarne Hansen ved Ullerslev på Østfyn.

God kvalitet i vinterbyggen

Vinterbyggen er af god kvalitet hos svineproducent Svend Gammelgård, der i sidste uge fik høstet sine 61 hektar med afgrøden nær gården ved Haderslev.

Vinterbyghøsten er i gang

Flere er i gang i vinterbyggen. Andre venter på lidt mere sol.

Høst af rødsvingel i gang

Det ser ifølge avlschef ud til at blive en fornuftig høst de fleste steder.

Husk sikkerheden når du høster

Høsten står for døren – og det giver risiko for markbrande. Derfor har SEGES i samarbejde med Danske Beredskaber samlet en række gode råd til at nedsætte risikoen.

Seks maskiner på række får ærterne i hus på Strandegaard

Ikke mindre end seks maskiner skulle der til for at få ærterne til frost ind på Strandegård.

- Såvel hundegræs som ærter har givet godt

På det økologisk drevne Strandegård mellem Faxe og Præstø er man tilfreds med begyndelsen på årets høst. Dog har lus og råger været skadevoldende.

Solbjerg Maskinstation høster rødsvingel på Sydfyn

Årets frøhøst begyndte i år onsdag den 10. juli i rødsvingel ved Lehnskov Gods beliggende helt ud til det Sydfynske Øhav.

Gang i sønderjysk høst af vinterbyg

Vinterbyggen står flot hos svineproducent Svend Gammelgård ved Haderslev, der onsdag var ude at høste de første hektar

EyeFoss-netværket udbygges til den kommende høst

DAKOFO, Dansk Korn & Foder, har valgt at udbygge EyeFoss netværket til den kommende høstsæson.

- Kornet har aldrig stået bedre. Nu beder vi til vejrguderne

I denne video forsøger vores faglige reporter Jørgen P. Jensen og chefredaktør Jacob Lund-Larsen at gøre os alle lidt klogere på, hvad vi kan forvente af årets høst. Der er nemlig flotte marker i hele landet. Dog er der lokale forskelle, og nogle landmænd er hårdt plaget med gulrust.