Penge at spare på forebyggelse

Kornsnudebiller kan forårsage store økonomiske tab, hvorfor de er vigtige at undgå. Fremfor behandling, når de første biller er opdaget, er det ifølge skadedyrsbekæmpelsesfirmaet Nomus bedre at forebygge.

Kornsnudebillen kan forårsage store økonomiske tab ved angreb.

Kornsnudebiller. Det er et ord, som vækker skræk hos de fleste kornproducenter, der ved, at kornsnudebiller i kornet forringer kornets kvalitet, og kan forårsage store økonomiske tab.
Heldigvis behøver det ifølge driftschef hos Nomus A/S, Michael Skaarup, ikke at være sådan.
- Der er mange, der vælger at få kornet behandlet med fosforbrinte, når de opdager, at det er inficeret med kornsnudebiller. Og det er da også en ganske effektiv metode at bekæmpe kornsnudebiller på, siger Michael Skaarup.
- Det er dog også en omstændig og bekostelig metode, så vi anbefaler, at man er på forkant med problemet og forebygger i stedet for at behandle, når skaden er sket, siger han.

Grundig rengøring

Inden Nomus går i gang med den forebyggende behandling, skal det tomme kornlager rengøres grundigt. Jo renere overfladerne er, des bedre er virkningen.
- Det er vigtigt også at behandle kornvogne og andre maskiner, der kommer i kontakt med kornet. Der kan nemlig gemmes sig kerner og æg, som kan inficere det nye korn, når det kommer på lager, understreger driftschefen.

Virkning i op til seks måneder

- En forebyggende behandling består af en varmtågesprøjtning med væsken K-Obiol EC 25. K-Obiol EC 25 er et flydende insekticid, der ved kontakt påvirker kornsnudebillernes nervesystem, forklarer Michael Skaarup.
Først varmes sprøjtevæsken op, og derefter blæses den ud i rummet som en meget fin tåge. På grund af giftige dampe forsegles bygningen efterfølgende i 4-6 timer.
- Der kan være mange penge at spare ved at forebygge, påpeger Michael Skaarup og tilføjer, at der ikke er grund til at vente til umiddelbart før høst, idet virkningen af behandlingen varer i op til seks måneder. 

Læs også