bannerPos

- Vi skylder danskerne ikke at plante en masse ubegrundet frygt for pesticider

Alexander Dornwirth

Journalist
09-07-2019 08:00
Pesticiddebatten i Danmark er helt hen i hegnet, mener Søren Thorndal Jørgensen, der er chefkonsulent ved Landbrug & Fødevarer. Det passer ikke, at der hvert år lukkes vandboringer på grund af pesticider, og man kan desuden ikke rette op på fortidens synder ved et nuttidigt forbud, mener Søren Thorndal Jørgensen

Søren Thorndal Jørgensen er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer indenfor Vand og Natur

Han mener, at hele grundvandsdebatten i Danmark er helt ved siden af, og at politiske partier og interesseorganisationer vildleder, når de påstår, at der hvert år lukkes op mod 100 vandboringer. Et billede, der ifølge chefkonsulenten, ikke passer.

Han mener desuden, at der hersker en ubegrundet frygt for pesticider, og at dette rammer landmænd over alt i landet. Blandt andet i forbindelse med det seneste BNBO-sprøjteforbud.

Nogle gange findes der pesticidrester i grundvandet, men ifølge Søren Thorndal Jørgensen er det oftest den lavest målelige værdi, man finder og ikke noget der er skadeligt. Og den eneste grund til, at man finder mere i grundvandet i dag er, at man har udviklet bedre måleværktøjer i forhold til 1980'erne.

- Vi er enige i, at vi skal beskytte grundvandet, det må ikke komme til at lyde som om, at nu skal vi bare have lov til at sprøjte op og ned ad vandboringer. Men jeg synes, at man skylder danskerne ikke at plante en masse frygt, siger Søren Thorndal Jørgensen, der har svært ved at se, hvordan et nutidigt forbud kan rette op på fortidens synder.

- I dag har man opbygget et helt andet godkendelsessystem, man har varslingssystemer og overvågning og er meget mere påpasselig. Et af de største problemer man hidtil har haft med pesticider har jo været et middel man ikke har brugt i landbruget ved navn dichlobenil prefix, som blev strøet ud på perlegrus og så videre, og som fjernede alt, siger han.

- Og så synes jeg, at glyfosat-debatten - altså Round Up -  er helt i hegnet. Der har miljøbevægelsen bare valgt det forkerte stof, og de må ikke vide, hvad det egentlig er, lyder det.

- Når det gælder risikoen for at blive udsat for pesticider, så er Søren Thorndal Jørgensen langt mere bekymret angående de fødevarer, som importeres fra udlandet.

- Det jeg synes er allermest ærgerligt i den her diskussion, er, at når vi forbyder et eller andet i Europa, så importerer vi selvsamme varer, med de her pesticider på fra et andet sted. Jeg er mere bekymret for de ting man importerer fra tredjelande uden for EU, fordi der er der vitterligt ikke ret meget kontrol. Jeg synes, at vindruer fra Indien er et mærkeligt produkt at få ind i den danske fødekæde. Jeg har tidligere arbejdet meget med U-lande, og der er det landmænd helt uden uddannelse, og der er ingen regulering på pesticider overhovedet. Så det er som om, at vi bomber os selv 50 år tilbage igen ved at importere de her varer, siger Søren Thorndal Jørgensen.

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.

Arlas ikoniske mælkekasser skifter farve til sort

Arla lancerer nu mere klimavenlige mælkekasser. Det betyder farvel til de grønne mælkekasser.

Kender du papirtypen?

Både jeg og mine gode kolleger her i Seges og DLBR vil rigtig gerne hjælpe »papirtype-landmanden« ved at gøre hans livs meget lettere, skriver Morten Langgaard.

Danmark vil vise verden hvordan man investerer grønt

Regeringen vil stille sig i spidsen for arbejdet med at tiltrække flere private investeringer til grøn energi på globalt plan. Investeringsbehovet er enormt, og der skal kanaliseres langt flere midler fra private investorer, hvis den grønne omstilling skal lykkes i tide.

Hvor går spildevandet hen, når det går ud?

Rigtig meget spildevand renses ikke, selvom vi betaler for det. Det går ud over miljøet, mener skribenten.

Ny jordfordelingsfond er startskuddet til noget større

Partierne bag Tørkepakken fra sidste år er blevet enige om, hvordan den multifunktionelle jordfordelingsfond på 150 millioner kroner, som de her aftalte, skal se ud og fungere i praksis.
Side 1 af 1637 (32728 artikler)Prev1234567163516361637Next