Blå grundlovskritik af rødt landbrugsudspil

Kritikken var skarp, da de blå folketingspolitikere Troels Lund Poulsen, Venstre, og Pernille Vermund, Nye Borgerlige, var blandt talerne ved lørdagens grundlovsmøde i Agerskov, der var arrangeret af Agerskovgruppen og LandboSyd.

Det bliver ikke blå stemmer, der kommer til at bære regeringens røde landbrugsudspil igennem – men en bred politisk landbrugsaftale bør have klart fokus. Sådan lød budskabet fra Venstre-politikeren Troels Lund- Poulsen var blandt talerne i forbindelse med det grundlovsarrangement, som Agerskovgruppen sammen med LandboSyd, havde inviteret til i Agerskov lørdag.

Troels Lund Poulsen kritiserer især de ekstraomkostninger og reguleringer af landbruget, som landbrugsudspillet lægger op til, og som han frygter vil sende tusindvis af arbejdspladser og eksportindtægter fra landbruget ud af landet til eksempelvis Polen.

Og han langede samtidig ud efter den form, som regeringen har valgt at føre landbrugsforhandlinger ud fra.

- Regeringen har en ”spændende” tilgang omkring, hvordan man forhandler og prioriterer, lød det fra Troels Lund Poulsen, der dog erkender at det er super komplicerede forhandlinger.

Samtidig mener han, at mange af de analyser og tal, som regeringen bruger omkring udledningen fra landbruget, ganske enkelt ikke holder.

- Vi har brug for ”second opinion” – og det skal ikke være Århus Universitet, der skal lave det, fastslog Troels Lund Poulsen.

Samtidig understregede han, at de blå partier er afgørende for en samlet landbrugsaftale, hvor han drog sammenligning med hele mink-forløbet, hvor han mener, at det var blå bloks fortjeneste af minkavlerne fik en fuld erstatning i omegnen af 20 milliarder kroner, og ikke blot de 8 – 10 milliarder kroner, som han mente regeringen og dens støttepartier oprindeligt havde lagt op til.

Vil forfølge minksagen

Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund, var bestemt heller ikke venlig stemt overfor regeringen i sin grundlovstale.

Hun slog især ned på hele forløbet omkring minksagen, og beslutningen om at nedlægge hel erhvervet i hendes øjne både en vanvittig, grundlovsstridig og ikke mindst utrolig dyr beslutning for Danmark og danskerne. Både i relation til aflivningen og den senere nedgravning af mink, der nu graves op igen.

- Forureningen af mink er en kæmpe regning – den største i historien. Det samme gælder de 20 milliarder kroner til erstatning. Det svarer til fire supersygehuse, og regningen vil blive tørret af på danskerne i årene frem over. Det er op til os og andre i blå blok at følge op. Vi i Nye Borgerlige stopper ikke før de ansvarlige er stillet for en dommer, fastslog Pernille Vermund.

I relation til landbrugsforhandlingerne konstaterer hun, at venstrefløjen sammen med De Radikale vil have landbruget til at betale.

- Samtidig vil de fratage landmænd retten til egen jord og produktionsform, konstaterer partiformanden.

Omkring 60 var møde op til grundlovsmødet i Agerskov, der var arrangeret af Agerskovgruppen sammen med LandboSyd. Den blev hold udendørs hos Agerskov Kro.

Læs også