Den rigtige mand på den rigtige ejendom

Ejerskifte kan lade sig gøre. 200 deltagere på Agri Nords konference hørte i går mere om udfordringerne ved at få gang i ejerskiftet i landbruget.

Indenfor en kort årrække skal cirka 14.000 landbrugsejendomme have ny ejere. Det viser tal fra Seges.

Men unge landmænd har mere end overordentligt svært ved at komme til. Agri Nord satte derfor i går en række branchefolk stævne i Agri Nord Idrætscenter i Aalborg, og de gav deres bud på mulige løsninger.

200 landmænd, landbrugsskoleelever, bank- og kreditforeningsfolk, landbrugsmæglere og andre samarbejdspartnere mødte i går op på konferencen for at høre om udfordringer og bud på fremtidens ejerskifte.

Ejerskifte er muligt

Hos Vækstfonden, der tilbyder både etableringslån og vækstlån til unge landmænd, hører de ofte, at det ikke kan lade sig gøre for en ung at få finansieret et landbrug.

- Men det har jeg svært ved at se. Det kan godt lade sig gøre, sagde Karsten Brixen, landbrugskundechef i Vækstfonden.

Vækstfonden når snart et udlån på 400 millioner til landbruget i år og har cirka 1.000 landbrugskunder i deres fond.

Han understregede dog også, at det kræver den rigtige mand på den rigtige ejendom for, at det lykkes. For Vækstfonden kræver meget af den unge landmand. Uddannelse, erfaring fra driftslederstilling og en stor forståelse for at drive forretning.

Manden er vigtigere end størrelsen af egenkapitalen

Bankdirektør i Nordjyske Bank og Ringkjøbing Landbobank, Claus Andersen, var enig med Karsten Brixen i, at skal der lånes penge ud til en landmand, så skal han have evnerne.

Blandt andet skal han have uddannelsen, dokumentation for at kunne skabe resultater og en gennemarbejdet plan for forretningen.

- Det er afgørende, at han har sans og interesse for forretningsudvikling og ikke kun er god til stald og mark, siger bankdirektøren, der har nettoudlån og garantier til landbruget i sin bank for cirka 4 milliarder kroner.

Kan den unge landmand leve op til de krav, banken stiller, er det ikke afgørende, hvor stor en egenkapital han har.

- Vi har en tommelfingerregel om egenfinansiering på 20 procent, men mindre kan også gøre det, sagde bankdirektøren.

Tre eksempler

Claus Andersen viste forsamlingen tre konkrete eksempler på finansiering af landbrug til mellem 30 og 44 millioner kroner med egenkapital fra 700.000 til 1,1 million kroner.

Egenfinansiering behøver ikke være en opsparing, men kan også være lån fra Vækstfonden eller sælgerfinansiering.

Deltagerne ved konferencen i Aalborg fik også hørt hjerneforsker Peter Lund Madsen fortælle om menneskers omstillingsparathed og en yngre og en ældre landmand fortælle om deres erfaringer. Til sidst kunne deltagerne stille spørgsmål til et samlet panel af alle oplægsholderne.

laj

Læs også