14 år passioneret udstiller i Hjørring

Aarupgaard ved Vrå tager seks jerseydyr med til Hjørring Dyrskue, og her er det 14-årige Kasper Ballebye, der går forrest.

Når vennerne sveder foran hver deres computer og kun rejser sig for at hente en ny cola, sveder Kasper Ballebye blandt jerseykøerne på Aarupgaard ved Vrå.
Vennerne synes det er mærkeligt, at 14-årige Kasper, som for nylig er blevet konfirmeret overhovedet gider at arbejde. Men for ham er livet i en gamerstol foran en computer simpelthen for kedeligt.
Og som han står der, bukket ind over håndvasken, ligner han da også Emil fra Lønneberg, mens han kaster et par håndfulde vand i ansigtet, og aldeles beskidt vand løber retur fra hans hoved, med det hvide tjavserede hår.

Bidt af dyrskue

Fyld med engagement og energi, med de mest lysende øjne og en smule generthed, er han da også klar til at fortælle om, hvordan han er årsagen til, at Andreas Larsen, som driver Aarupgaard med jerseykøer og en anden ejendom med holsteinkøer, sammen med sin far, har meldt seks jerseydyr til dyrskue.
- Jeg har altid været der og har haft kalve med til 4H. Jeg elsker konkurrence, det at vinde, gøre det endnu bedre, hyggen og snakken, siger Kasper.
Selvom han ligner Emil fra Lønneberg er der hverken skarnsstreger eller nysnittede træmænd. Men der er en ung mand, som brænder for at arbejde med køer som skoledreng, når skoleskemaet giver ham tidligt fri og i weekenderne.

To køer var for kedeligt

Andreas Larsen har egentlig altid selv gerne ville prøve at udstille køer til dyrskue, men han har indtil han mødte Kasper, altid været alene om interessen.
Sidste år var første gang på Hjørring Dyrskue. Andreas Larsen havde meldt to køer til, men det blev altså alt for kedeligt for Kasper, så derfor er der i år meldt fem køer og en fremtidskvie til.
- Jeg er glad for at kunne hjælpe en ung mand som Kasper med at udleve sin interesse for landbruget og ikke mindst interessen for dyrene. Og så er jeg glad for at vi kan bidrage til at skabe kontakt mellem land og by, siger Andreas, som har stor respekt for den succes, han mener skuet har med at lave aktiviteter for hele familien, som fokuserer på de gode historier omkring landbruget.

Det kræver træning

Andreas har gjort en ko klar til fotografering og spørger Kasper, om han ikke tager kvien, som også skal med på skue med ud.
Kasper tøver et par sekunder, for egentlig ved han godt, at han måske ikke har trænet helt nok med hende. Lobo-datteren løber på ingen måde fra Kasper, men står bom stille. Kasper lægger kræfterne i og skubber bag på kvien. Hun flytter bagbenene et efter et, men forbenene rører sig ikke. Hun bliver mere og mere krumrygget og må til sidst erkende, at det nok er bedst at gå med Kasper.
Billederne bliver taget og Kasper prøver på bedste vis at få kvien til at se præsentabel ud. Kasper giver grimen til Andreas, som hjælper lidt, inden Kasper igen trækker kvien ind i stalden.
- Der er 17 dage til Hjørring Dyrskue, siger Kasper med frygt, lettelse og optimisme i stemmen, for så er der samtidig både for lidt og nok dage til at få trænet.

De største forhåbninger har Andreas og Kasper til en lidt speciel ko. Hun har nemlig ikke nogen fin og fornem far, men en foldtyr, som tidligere ejer af ejendommen har brugt - Årup Jante. 

Læs også