Karen Hækkerup kiggede i krystalkuglen

Direktøren for Landbrug & Fødevarer uddelte skulderklap og svarede på spørgsmål ved Agri Nords kongres.

Hun havde startet dagen med at give hånd til samtlige godt 400 deltagere på Agri Nord Kongressen, der for nylig blev afholdt i Agri Nord Idrætscenter ved Aalborg, og det blev også til et klap på ryggen fra scenen, da direktøren for Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup gjorde status på det danske landbrug.
- Vi er kommet rigtig langt, og der er grund til at være stolte over det, vi laver, lød det.
Hun kom omkring de politiske resultater, der de seneste år har gjort betingelserne en anelse bedre for dansk landbrug. Øgede gødningskvoter, PSO-farvel, en forbedret bo- og gaveafgift.
- Det er alt sammen ting, der trækker i den rigtige retning, men der er stadig mange ting, der gør det sværere at være dansk landmand i forhold til mange af kollegerne uden for landets grænser. Derfor er der mange ting, vi fortsat vil arbejde hårdt for at opnå, lød det fra direktøren, der nævnte afskaffelse af pesticidafgifterne, udfordringerne med alt for meget vand, generationsskiftet og energiforliget, som nogle af de sager, der vil være stor fokus på i den kommende tid.


Landbrug under forandring

Som afslutning på Hækkerups oplæg blev ordet givet frit i salen, hvilket affødte enkelte spørgsmål til direktøren.
Lars Olsen, svineproducent fra Nibe, forsøgte at få direktøren til kigge i krystalkuglen med følgende spørgsmål:
- Der er sket meget i dansk industrilandbrug gennem de seneste år, blandt andet i forhold til braklægning og vådområder, og også fremover ser det ud til, at der bliver taget ekstremt meget landbrugsjord ud af drift. Så jeg vil gerne høre, hvordan du ser landbruget om 10 år? Hvor meget mere landbrugsjord, tror du, der er taget ud der?
Karen Hækkerup:
- Fremtidens landbrug ser meget anderledes ud end i dag, hvor der vil være stor fokus på management frem for at skulle ud og køre i traktor. Den future farming-bølge, der kører lige nu med satellitter, der kigger ned på markerne og kan give et utal af data, giver muligheder for at få nogle gevinster, man aldrig før havde troet var mulige. Hvis vi formår at bruge de data til at dokumentere, at danske landmænd laver klimavenlige og bæredygtige produkter, er der store muligheder. Men det gælder om, at bruge teknologien, så alle vinder på det, og det frem for alt ikke bliver et kontrolsystem, som bliver presset ned over hovedet på den enkelte landmand.
- Det kan godt være, at der i fremtiden bliver taget endnu mere af de mindst effektive jorde ud af landbruget, men det bliver ikke uden kompensation, fastslog hun.


Brug for stærkt landbrug

Dagens sidste ord fra Hækkerup blev svaret på planteavler og fedekvægsopdrætter Niels Quist-Jensen spørgsmål:
- Hvordan tror du, landbruget vil være stillet, hvis man får en minister fra socialdemokratiet, som lige nu står meget stejlt på deres grønne politik?
Karen Hækkerup:
- Det kan godt være, at nogle socialdemokrater lige nu godt vil skændes på det grønne område, men der er ikke nogen velfærd i Danmark uden en stærk fødevareklynge, og jeg tror, de fleste godt ved, at Danmark har brug for et stærkt landbrug. Som jeg husker den socialdemokratiske regering, jeg selv var en del af, blev der også ført erhvervsvenlig politik dengang, lød svaret

Læs også