Hård dom til minkavler i vild sag

En 66-årig mand fra Løvel udenfor Viborg er kendt skyldig i ulovlig avl af mink og ræve, og skal derfor i fængsel i tre måneder. Samtidig fik hans selskab en bøde på 150.000 kroner.

Billedet har intet med sagen at gøre. Arkivfoto: Tenna Bang

Torsdag faldt der dom i en sag om ulovlig avl af mink og ræve under coronanedlukningen i 2021, og det blev til en hård dom ved byretten i Viborg.

Den 66-årige mand, der var på anklagebænken, blev nemlig idømt tre måneders ubetinget fængsel for ulovlig minkavl, og det selskab, han ejede, fik samtidig en bøde på 150.000 kroner.

- Anklagemyndigheden er godt tilfreds med dommen, sagde specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Ulrik Panduro ifølge TV Midt-Vest efter domsafsigelsen, i hvad anklageren tidligere har kaldt en vild sag.

Fulgte anklagerens påstand

Med kendelsen fulgte Retten i Viborg i sin strafudmåling i høj grad, hvad anklagemyndigheden havde lagt op til, nemlig tre måneders fængsel samt en bøde på 200.000 kroner.

Sagen tog sin begyndelse under coronapandemien, da Fødevarestyrelsen og Midt- Og Vestjyllands Politi den 22. december 2021 dukkede op på den tiltaltes adresse ved Løvel udenfor Viborg på uanmeldt besøg.

Her konstaterede myndighederne, at der blev holdt dyr i bur. Ifølge anklagerne var der tale om 233 mink, men kort inden retssagen havde den anklagede oplyst, at der var tale om ildere.

Det gentog den tiltalte på mandagens retsmøde, og store dele af det møde kom til at handle om, hvorvidt der var tale om ildere, eller om der var tale om mink.

Havde haft mink i 25 år

Den nu dømtes forklaring blev modsagt af et af vidnerne, en kontrollant fra Fødevarestyrelsen.

Den dømte har arbejdet med mink i 25 år, men fik aflivet sin besætning i slutningen af 2020. Dengang var der ifølge ham fire ildere på ejendommen, men det tal var ifølge avleren steget til 233, da myndighederne kom på det uanmeldte besøg.

Avleren var også anklaget for at have holdt ræve på farmen, hvilket er ulovligt i Danmark. Det var den anklagede og hans selskab også tidligere blevet dømt for, hvilket var en skærpende omstændighed, mente anklageren.

Under mandagens retsmøde rejste forsvareren også tvivl om, hvorvidt der var en forbindelse mellem den anklagede og det selskab, der også var sigtet i sagen. Det mente den anklagede nemlig ikke, at der var, men den forklaring købte byretten ikke.

Dagens dom er den anden i Danmark for ulovlig minkavl, der fandt sted under de pålagte coronarestriktioner. Siden er det som bekendt igen blevet lovligt at holde mink. Tidligere i år fik en anden minkavler en bøde på 100.000 kroner og to måneders betinget fængsel for at have holdt 126 mink.

Læs også