Danmark er på vej ind i en potentiel tørkeperiode, der allerede nu vækker minder om den ekstreme sommer i 2018. Det oplyser DMI i en pressemeddelelse.

Ifølge DMI’s nyeste opgørelse er tørkeindekset i begyndelsen af maj oppe på 7,0 i gennemsnit for hele landet – det højeste niveau for årstiden i over to årtier. I dele af landet nærmer tallet sig 9, hvilket i DMI’s skala indikerer, at jorden er tæt på at være tømt for tilgængeligt vand.

Det er især Sydsjælland, Lolland-Falster og Bornholm, der lige nu er hårdest ramt. Her viser målinger allerede værdier omkring 9, og prognoserne antyder, at den situation snart vil brede sig til store dele af resten af landet.

Tørt forår har lagt kimen

Tørke opstår sjældent fra den ene dag til den anden. Ifølge klimatolog Mikael Scharling fra DMI lægges kimen ofte i foråret, hvor længere perioder uden regn gradvist udtømmer jordens vandmagasin. Og netop foråret 2025 har været usædvanligt tørt.

Siden februar er der faldet under 63 mm nedbør – noget, der ifølge DMI kun er sket syv gange siden 1874. Samtidig har antallet af solskinstimer været højt, og temperaturerne har ligget over det normale. Kombinationen udgør en perfekt cocktail for begyndende tørke.

- Vi ser et usædvanligt tørt forår, og det betyder, at jorden flere steder allerede er kraftigt udtørret. Hvis vejrudsigterne holder stik med mere sol og varme og kun lidt nedbør, så kan tørken brede sig yderligere i slutningen af maj, siger Scharling.

DMI’s prognose indikerer, at tørkeindekset i slutningen af maj kan ramme 9 på landsplan – noget, der ikke er sket så tidligt i året i de 21 år, DMI har registreret disse data.

Selvom sæsonprognoserne for juni og juli antyder mulighed for lidt mere nedbør, er der stadig stor usikkerhed. DMI understreger, at det er for tidligt at sige, om 2025 kan udvikle sig til en ny 2018-sommer – men tendensen er bekymrende.

Tørkeindekset er på et højere niveau, end det var på samme tidspunkt i tørkeåret 2018. Kilde: DMI

Tørkeindekset er på et højere niveau, end det var på samme tidspunkt i tørkeåret 2018. Kilde: DMI

Landbruget i farezonen

Et særligt fokus rettes mod konsekvenserne for landbruget. Afgrøderne er i vækstsæson, og mange har endnu ikke udviklet et dybt rodnet. Det gør dem ekstra sårbare over for manglen på vand.

- Tørke i det tidlige forår og forsommeren er noget af det værste, der kan ske for landbruget. Det er nu, afgrøderne skal etablere sig. Hvis de mangler vand i denne fase, kan det føre til markante udbyttetab senere på sæsonen, lyder det fra DMI.

Udover direkte skader på markernes afgrøder kan tørken også presse vandstanden i søer og åer, true naturområder og øge risikoen for naturbrande – en cocktail, der ikke blot rammer landmændene økonomisk, men også belaster miljø og samfund.

DMI følger situationen tæt og opdaterer dagligt tørkeindekset. Det kan tilgås via dmi.dk/torkeindeks, hvor også historiske data og grafer kan findes. Her kan både landmænd, kommuner og andre interesserede holde øje med udviklingen i deres område.

– Tørken er ikke kommet for at blive – endnu. Men vi er på et niveau, hvor der skal ganske lidt til, før det kan udvikle sig alvorligt, siger Mikael Scharling.