Frit spil ved pløjefri sådemonstration

Bortset fra pløjning var alt tilladt for de inviterede maskinfabrikanter, da Agrovi havde sådemonstration på Lolland, hvor der var et tildelt et areal til hver maskine.

Maskinernes arbejde i marken blev fulgt nøje af de fremmødte, der også havde mulighed for at stille spørgsmål. Foto: Andreas Skov Rasmussen

Agrovi har i samarbejde med inviterede maskinfabrikanter haft en pløjefri sådemonstration hos Christian Wibholm nær Sakskøbing på Lolland, og det var et vellykket arrangement.

- Vi havde fokus på den gode og simple etablering af vinterhvede efter raps, og der var et bredt udvalg af maskiner til at løse denne opgave fra deres eget katalog. De fik hver et areal, hvor alt var tilladt, altså lige bortset fra pløjning, fortæller Andreas Skov Rasmussen, der er planteavlskonsulent og præcisionsspecialist hos Agrovi.

Med undtagelse af pløjning kunne de således frit gøre, hvad de mente var bedst for deres parcel. Om de ville harve dybt, øverligt eller slet ikke på deres areal, var helt op til dem.

- Det er med henblik på at udregne DB2 på hver enkelt parcel, når vækstsæsonen er ovre i 2025. Vi vil gerne sætte mere fokus på bundlinjen i stedet for, hvem der har høstet mest, forklarer Andreas Skov Rasmussen.

Løbende opdatering

- Alle overkørsler i de enkelte parceller er blevet registreret, så vi kan regne DB2. Marken bliver fra nu af behandlet ens i forhold til sprøjtninger, gødskninger og så videre. I sidste ende høster og vejer vi parcellerne og udregner herfra DB2 for hver enkelt parcel. På den måde finder vi en vinder, fortæller han.

Der er i et skema registreret præcis, hvor meget såsæd de enkelte maskiner har brugt i deres parceller, og dette skema bliver løbende opdateret med blandt andet plantetal og aks pr. kvadratmeter.

- Vi har desuden lavet forskellige såmængder på tværs af parcellerne efter tildelingskort, så vi har fag i marken på henholdsvis 128 kg, 144 kg, 192 kg og 224 kg pr. hektar. Standard-målmængden på størstedelen af arealet var 160 kg pr. hektar, oplyser Andreas Skov Rasmussen.

Sådemonstrationen var ganske godt besøgt, og de fremmødte kunne blandt andet opleve såmaskiner fra Väderstad, Amazone, Horsch, Kverneland, Bednar, Lemkem, Claydon, Novag og Sly.

Læs også