Kål på marken

Frilandsgartner Bent Dam når at dyrke kål to gange på de arealer, hvor der allerede høstes.

I forrige uge som der fortsat plantet blomkål på Gartneriet Toftlund. Bemærk er MF-traktoren styres fra medarbejderne på den nye plantemaskine.

Normalvis kan der ikke dyrkes kål på samme mark, af hensyn til svampesygdommen kålbrok. Derfor må frilandsgartner Bent Dam skifte dyrkningsområde hvert fjerde eller femte år. Det gør han ved at leje jord af en lokal planteavler.

Men for Bent Dams vedkommende, som høster kål tidligt, kan der nås i nogle af arealerne at dyrke to gange kål på samme mark i det enkelte år.

- Det er som at have hvidkål på marken hele året, hvor kålbrok heller ikke skader afgrøden, forklarer frilandsgartneren fra Birkum, der ved avisens besøg i forrige uge var ved at skære blomkål i den ene ende af marken, mens der blev plantet nye blomkål i modsatte ende af arealet.

Det første kål plantes i midten af marts, overdækket med fiberdug. På et tidspunkt fjernes fiberdugen for at radrense, gødske og eventuelt sprede gift mod agersnegle, inden kålplanterne igen dækkes over med fiberdug.

- Vi sprøjter normalt ikke markerne for ukrudt, men lever med ukrudtet, hvis det ikke lykkes helt at holde det i ave med radrenseren.

VIDEO: Klik på linket, og se hvordan der skæres kål på marken i Birkum!

Læs også