Vestsjællandsk forbud mod godkendte pesticider

Flere landmænd i Slagelse Kommune må ikke bruge pesticider på deres ejendom, fordi kommunen vil beskytte grundvand, der samtidig bruges til at fortynde spildevand fra olieindustrien.

Jens Henrik Madsen, bestyrelsesmedlem i Landboforeningen Gefion, mener, at de landmænd, som netop har fået brev med påbud fra Slagelse Kommune, står i en absurd situation. Arkivfoto: Lasse Ege Pedersen
Jens Henrik Madsen, bestyrelsesmedlem i Landboforeningen Gefion, mener, at de landmænd, som netop har fået brev med påbud fra Slagelse Kommune, står i en absurd situation. Arkivfoto: Lasse Ege Pedersen

I starten af november modtog en række landmænd i området omkring Skælskør i Sydvestsjælland et brev fra Slagelse Kommune, hvor det fremgår, at de driver landbrug i et område, hvor grundvandet skal have en særlig beskyttelse gennem BNBO eller en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse.

I de områder kan landmændene se ind i en fremtid, hvor de ikke må bruge pesticider eller dyrke jorden. Det oplyser Jens Henrik Madsen, der er bestyrelsesmedlem i Landboforeningen Gefion.

- Vi står i den absurde situation, at landbruget ikke må bruge pesticider, der er fuldt lovlige og godkendt af Miljøstyrelsen, fordi grundvandet skal beskyttes. Samtidig bruger firmaet RGS det grundvand, der skal beskyttes ekstra mod pesticider, til at fortynde forurenet vand fra olieindustrien, inden det lukkes ud i Storebælt. Det er jo nærmest at gøre grin med folk, siger han.

Det område, som Slagelse Kommune vil forbyde brug af pesticider i, er samtidig meget større end det, staten anbefaler.

- Det er udtryk for et forsigtighedsprincip, der ganske enkelt ikke giver nogen mening. Hverken fagligt eller i forhold til det faktum, at grundvandet fra området bruges til at fortynde spildevand fra industrien, lyder det fra Jens Henrik Madsen.

En kendt sag

Sagen om fortynding af spildevand fra den norske olieindustri har tidligere været omtalt, og Gefion er i dialog med de lokale kræfter, der gennem en årrække har sat spørgsmålstegn ved, at fortyndet spildevand ledes ud i vandmiljøet.

- Landbruget i området omkring Skælskør er også blevet pålagt at begrænse brugen af kvælstof til markerne, fordi det kan skade vandmiljøet i blandt andet Storebælt, oplyser Harald Palmvang, der også er bestyrelsesmedlem i Gefion.

Han tilføjer:

- Samtidig hører vi andre aktører og medier fortælle, at RGS – med myndighedernes tilladelse – lukker fortyndet spildevand ud i havet. Og fiskere og andre i lokalområdet beretter, hvordan fiskene gennem en årrække er forsvundet fra havet.

Efterlyser afklaring

Harald Palmvang undrer sig over, hvorfor Slagelse Kommune ikke bruger pengene på at finde ud af, hvorfor der ikke er fisk i havet omkring Skælskør.

- Et rigt fiskeliv er netop et af målene i vandplanerne, men hvis fortyndet spildevand er en af årsagerne til, at der ikke er fisk, så nytter det jo ingenting, at landbruget reducerer brugen af kvælstof, siger Harald Palmvang og fortæller, at fiskerne i området peger på RGS som en mulig årsag.

jhal

Læs også

Sjællandsk landmandssøn er stemmen i ny podcast
Tyske Treffler fås nu hos Johs. Mertz
Minister øger kontrol med dyrevelfærd
Skoleelever smagte på et job inden for fødevareerhvervet
Forening klager over Arla: - Klimakreditter og grønne løfter holder ikke