Kartofler og gulerødder fra Lammefjorden - nu også på flaske

Vodka og gin fremstilles på de kendte afgrøder fra den gamle fjordbund i Nordvestsjælland.

DRINKS Kartofler og gulerødder vælter op af Lammefjorden i disse uger og går via vaskerier og pakkerier videre til grøntafdelingerne i butikker landet over, inden de ender i de danske køkkener. 

Det gælder i hvert fald de fleste af kartoflerne og gulerødderne. Men nogle af dem kommer til at kilde smagsløgene på en helt andet måde. De ender endelig som vigtige ingredienser i henholdsvis vodka og gin fra Lammefjordens Destilleri og Stone Grange Destilleri i Fredensborg.

Første årgang Lammefjordsvodka

Lammefjordens Destilleri er i år kommet i gang med at producere Nordic Soil, som er en vodka i den dyre ende af skalaen, produceret på kartofler fra Lammefjorden. Destilleriet er etableret af tre venner, Kasper Jacobsen, Aage Lohmann og Jens Læssøe, og foregår hjemme hos førstnævnte i Bjergesø. 

Råvaren kommer fra Storøhage Kartofler på Lammefjorden og er kartofler, der ud fra en synsmæssig vurdering ikke egner sig til konsumsalg. Kartoflerne fejler intet, og i stedet for at gå til spilde bliver de nu anvendt i en årgangsvodka af bedste kvalitet.

Gin på violette gulerødder

Mens Nordic Soil er en helt ny vare, har Elg Gin flere år på bagen. Den fremstilles i flere varianter på destilleriet Stone Grange i Fredensborg. En af varianterne, Elg Gin No. 4, er produceret på gulerødder, heriblandt ekstrakt af violette gulerødder fra Lammefjorden, som giver denne gin en helt særlig farve.

I juli ankom de nyoptagne gulerødder til destilleriet og lægges i blød i 50% stærk sprit. Ganske langsomt bliver spritten mere og mere violet. Samtidig falder alkoholprocenten, da spritten også trækker vand ud af gulerødderne. Efter en uge sigtes gulerødderne fra, og det violette udtræk filtreres. Resultatet er et udtræk på 38% alkohol, der indeholder en bred vifte af smag og aromastoffer. 

Sådan kan du servere dine drinks

Nordic Soil hindbær cocktail til to personer:
4 cl Nordic Soil vodka
3 dl koncentreret hindbærsaft (fx Den Gamle Fabrik Hindbærdrik)
Saften fra 1/4 lime
Danskvand
Is

Lav drinksblandingen af vodka, hindbærsaft og lime i en shaker eller i en lille kande. Ryst eller rør let.

Fyld isterninger i glassene og hæld drinksblandingen cirka 2/3 op. Fyld op med danskvand.

Rør forsigtigt, så danskvand og drinksblandingen mixes.

Pynt eventuelt med en limeskive og friske hindbær.

Nydes med det samme!

Elg. No. 4 kan nydes med is og tonic og lidt appelsin, men passer også fint sammen med vermouth som en Dry Martini. Når der tilsættes tonic eller Martini til Elg Gin No. 4, ses et svagt farveskift til pink.

Både vodka og gin kan nydes sammen med KiMs chips – dem er der også lammefjordskartofler i.

Læs også