Dårligt mentalt helbred er højere blandt landmænd end andre erhvervsgrupper. Det bekræfter den nye rapport »Toppen af isbjerget«, som er en kvantitativ undersøgelse af omfanget af mistrivsel og stress hos ejerledere i landbrugserhvervet.
Søvnløshed, stress, ensomhed og bekymringer om fremtiden. Det er nogle af de dystre tendenser, der tegnes i et øjebliksbillede af landbrugs-erhvervets mentale tilstand.
2.737 landmænd m/k har svaret på 14 spørgsmål om mental sundhed på deres landbrug. Bag undersøgelsen står Seges Innovation.
- Vi oplever, at landmænd er meget optagede af, at der bliver sat fokus på de mentale belastninger i det at være landmand, og det bekræfter den rekordhøje deltagelse i Landmandsbarometret i år, siger arbejdsmiljøchef i Seges Innovation, Christina Edstrand.
35 procent af respondenterne er usikre og bekymrede for deres fremtid som virksomhedsejere. Omkring 30 procemt af respondenterne har i nogen eller højere grad besvær med at sove.
Det er ikke mindst det udefrakommende pres og omskiftelige vilkår, som fylder mest for landmændene.
Men billedet er dog nuanceret: En meget stor andel af respondenterne (81 procent) giver nemlig udtryk for, at de i højere grad er glade og motiverede for deres arbejde. Balancen mellem arbejdsliv og privatliv ser dog ud til at blive sværere jo større omsætning og jo flere medarbejdere, man har.
Dedikerede medarbejdere har brug for hvile – også i høst
41 procent føler sig alene
Følelsen af at være alene om de daglige arbejdsopgaver, tanker og eventuelle bekymringer er meget forskellige blandt respondenterne, men hele 41 procent føler sig i højere grad alene.
Der er 16 procent, svarende til 438 respondenter, som tidligere har været ramt af stress, depression eller lignende. Blot 32 procent af disse har dog været sygemeldt i den forbindelse.
- Det lave antal af sygemeldinger vidner om, at erhvervet er svært at forlade, også for en stund. Dette hænger meget godt sammen med opfattelsen af at være alene med opgaverne, konstaterer Christina Edstrand.
Større projekter
Undersøgelsen af landmænds mentale helbred skal ses som en forløber til flere større projekter om forebyggelse og håndtering af stress og mistrivsel i dansk landbrug. Seges Innovation søger blandt andet midler til at uddanne landbrugets konsulenter, dyrlæger og inseminører til at hjælpe landmænd, før de oplever stress, og som et led i dette skal det også undersøges, hvilke materialer og indsatser, der allerede er udviklet/udbydes i andre brancher og andre lande, som også kunne være brugbare i landbrugssektoren.
- Hvis dansk landbrug skal blive et mere attraktivt erhverv for både nuværende og kommende ejerledere, så er det vigtigt også at have fokus på den mentale sundhed, for den fylder i den danske befolkning, og som afdækket i nærværende undersøgelse, også i landbruget. Når der skal iværksættes de rigtige indsatser fremadrettet, så er det vigtigt at have et datagrundlag og fundament at stå på, da det øger sandsynligheden for, at indsatserne har en effekt, siger Christina Edstrand, Seges Innovation.
Som en andet tiltag inden for psykisk arbejdsmiljø i landbruget har Seges Innovation arrangeret workshop 5.11.2024 om mental sundhed i landbruget, hvor der er inviteret både »landmandsfruer«, forskere i arbejdsmedicin, forsikringsselskaber, arbejdsmiljøkonsulenter og andre af landbrugets aktører.
Toppen af isbjerget
- Rapporten »Toppen af isbjerget« er udarbejdet i august 2024 af Ditte Kjær Jacobsen & Christina Edstrand, Arbejdsmiljø, Seges Innovation P/S
- Undersøgelsen, der ligger til grund for rapporten, er udarbejdet med finansiering fra Fællesfonden Mellem Søren Chr. Sørensen og hustrus Mindefond og Foreningen af jyske Landboforeninger
- Forskerne bag rapporten har udsendt et spørgeskema til alle deltids- og heltidslandmænd i Danmark; Der er cirka 6.000 heltidslandmænd og 10.000 deltidslandmænd
- En undersøgelse fra Arbejdstilsynet udgivet i 2022 viste, at 11,5 procent af lønmodtagere i branchen »Landbrug, skovbrug og fiskeri«, ofte eller hele tiden har følt sig stresset