Asmildkloster fik indviet det nye byggeri

4.400 kvadratmeter fordelt på tre etager blev i fredags officielt indviet på Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg.

Nypudsede sko og habitjakker, som var alt for varme at have på, sad side om side på Asmildklosters svar på Rådhustrappen, da landbrugsskolen i Viborg i fredags havde inviteret til indvielse af skolens nyeste byggeri.

Der er glimt fra Bo Bedre, når en grøn sofagruppe med smalle ben og en tilhørende orange puf lyser op og blander sig med ventilationssystemer og veterantraktorer, som er gjort til en del af udsmykningen.

- Det er vigtigt, at det her ikke bare er et sted, de unge går i skole, men også et sted, hvor de er, når de har fri, fortalte Lars Møgelbjerg Andersen.

 

En del af en helhedsplan

Elevværelser med 140 nye sengepladser, idrætshal, fitnesslokale, omklædningsrum, aktivitetsrum, administrations- og lærerværelser og undervisningslokaler, for bare at nævne nogen af de faciliteter den 4.400 kvadratmeter store bygning, fordelt på tre etager, har fået plads til på landbrugsskolen. En skole, som nu har udvidet sit areal med en tredjedel.

Hele byggeprojektet er en del af en helhedsplan, som blev startet op for otte år siden for at imødekommende et stigende elevtal. Dengang, med tidligere forstander Keld Mikkelsen i spidsen, var det meningen, at der blandt andet skulle bygges på den anden side af den befærdede hovedvej – Randersvej.

Senere kom en ny forstander, Lars Møgelbjerg Andersen, på banen og der kom nye øjne, ny styring og nye arbejdsmetoder ind i helhedsplanen. Ideerne på modsatte side af Randersvej blev droppet og elevboligerne, som hidtil skulle gemmes bag maskinhallen, blev på tegningen flyttet ned mod søen.

Der blev udarbejdet elevprognoser, lavet overslag på byggeriets pris og gjort klar til start.

- I 2016 startede alt det sjove med udformning og materialevalg til det nye byggeri, som skal holde i mere end hundrede år. Nogle steder måtte vi 12 meter i jorden, inden selve byggeriet kunne begynde, lød det til de inviterede til indvielsen.

 

Åbenhed præger byggeriet

Byggeriet er præget af store vinduer, lys og luft. Og en af tankerne bag er, at åbenhed skal præge byggerierne, derfor er toiletterne og omklædningsrummene næsten også de eneste rum, hvorfra der ikke er vinduer ind ude fra gangen.

Skolen skal også være åben for udefrakommende, som finder skolen interessant at bruge i forbindelse med kurser eller andre arrangementer, og her tænker forstanderen ikke kun på danskere, men breder armene ud til en mere international skole.

 

Byggeri giver blod på tanden

Lars Møgelbjerg Andersen kan se tilbage på en spændende byggeproces, som kun har givet ham blod på tanden til endnu mere udvikling. Undervejs har han også rystet på hovedet.

- For at opfylde reglerne har vi brugt en kvart million kroner på at sende projektet i EU-udbud. Det er kun til at grine af, da de håndværkere, der kom længst væk fra, har haft 30 kilometer hertil, sagde forstanderen, inden der var lidt godt til ganen efterfulgt af en rundvisning i det nye byggeri.


Læs også