Generationsskiftet er en udfordring

Fynsk Kvægs formand så på sidste uges årsmøde tilbage et år med gode priser på både mælk og oksekød. Men mælkeproduktionen har fremtidige udfordringer.

2017 har været et godt år for kvægbruget. Mælkepriserne og gode afregningspriser på oksekød, samt mulighederne for at eksportere levedyr har været positive udviklinger, som har gjort, at kvægbrugerne kommer ud af året med en god indtjening.

Sådan indledte formanden for Fynsk Kvæg, Lars Iversen, sin beretning ved årsmødet i sidste uge.

Et grundlæggende problem i landbruget er ifølge den fynske kvægformand, at den finansielle sektor ikke ønsker at bidrage til, at de mange veluddannede unge landmænd får mulighed for at etablere sig.

- Det er nødvendigt at finde nogle holdbare løsninger for fremtidens generationsskifter, påpegede Lars Iversen og nævnte i den forbindelse Danish Crowns forslag om at ophæve andelskapitalkonti som et godt initiativ.

- En sådan idé kunne måske også bruges hos Arla, foreslog han og kom også ind på, hvorvidt selvejet er fremtiden for de unge kvægbrugere.

Kapitalen bliver i bedriften

Lars Bebe pegede efter formandsberetningen også på generationsskiftet som en stor udfordring.

- Nu hvor banker og kreditforeninger er så negative, er det en god tanke, at Danish Crown ikke længere vil føre penge ind på andelskonto, hvor de nyetablerede brug for kapitalen ude i deres bedrifter, understregede den midtfynske mælkeproducent.

Læs mere fra årsmødet, blandt andet alle de fynske topydelser i det forgangne kontrolår, i denne uges LandbrugFyn. Avisen kan allerede her læses på hjemmesiden.


Læs også