Planteavler og planteavlskonsulent Ole Dalum, Nibe har testet hybridsorterne i en årrække og vurderer, at de generelt set giver bedre udbytter.
Ole Dalum, OD Agro i Nibe, er privat planteavlskonsulent og driver, hvad han kalder 40 hektar forsøgsparceller med hvede og vinterraps foruden hybridvinterbyg.
Han har eksperimenteret med hybridvinterbyg i flere år.
- De giver højere udbytter, blandt andet fordi de er tørkeresistente, siger han og henviser til foreløbige landsforsøg, der er kommet til samme konklusion.
63,5 hektokilo trods tørke
I år har han høstet den 6-radede hybridsort Trooper med 13,5 procent vand med et udbytte på 63,5 hektokilo pr. hektar og en rumvægt på 58.
60-70 hektokilo pr. hektar er gennemsnitligt.
Grunden til, at han har kunnet holde det gennemsnitlige udbytte, er, vurderer han, at det er en hybridsort. Havde han haft en almindelig sort, ville tørken sandsynligvis have gjort et større indhug på udbyttet.
I maj måned var der en meget varm periode på cirka 14 dage, som har tørkeskadet vinterbyggen mange steder.
Det tog toppen af udbytterne, og planteavlskonsulenten har meldinger fra Sønderjylland om en rumvægt på bare 56-57 i årets vinterbyghøst.
- Normalt ligger rumvægten på 65, siger han og fortæller, at han har hørt fra kollegaer på Hobro-egnen, der har høstet helt ned til 50 hektokilo pr. hektar i almindelig vinterbyg.
Opskrift på succes
Hvis man vil have succes med at dyrke vinterbyg, skal man vælge en hybridsort, råder Ole Dalum.
Derudover skal man ikke så senere end den 10. september.
Man skal køre med en lav udsædsmængde på 150 planter eller 70 kilo pr. hektar, og afgrøden skal have 20 kilo svovlsur ammoniak i efteråret.