Det er slut med at bruge tid på at stroppe halmballer fast på vognen. Med den nye ballevogn fra Pronar klares den opgave ganske automatisk på en brøkdel af den tid, det tidligere tog.

Ballevognens sider er hydrauliske, og når der skal læsses, hæves siderne op, så der er en frihøjde på 3,20 meter fra ladet og op til den underste bjælke.

Når vognen er læsset, køres siderne ned på plads, og læsset er klart til afgang.

Sparer 20 minutter ved hvert læs

Der er tid at hente ved ikke selv at skulle stå med stropper, der skal omkring læsset, og spænder, der skal strammes til.

- De, der bruger vognen, fortæller, at de sparer 20 minutter ved hvert læs, når de ikke skal selv skal stroppe ballerne fast. Det bliver til mange minutter på en dag, hvis man kører med flere læs, siger indehaver af Præstbro Maskiner, Flemming Larsen.

Eksempelvis kan transport til varmeværker vare hele dage, og dér er der mange timer at spare ved den automatiske fastgørelse.

Ingen spild

Som ekstraudstyr fås et net til vognen, som er helt tæt. På den måde undgår man at drysse med halmen under transporten.

Nettet skal fastgøres med stropper, når vognen er læsset, og løsnes, inden siderne kører op, men nettet følger herefter med siderne både op og ned.

- Mange varmeværker vil have, at man har net på, siger Flemming Larsen.

Ekstra sikkerhed

Loven kræver, at baller på en vogn er stroppet korrekt fast. Med de hydrauliske sider er man sikker på, at ballerne er spændt korrekt fast hver gang.

- Hvis man ikke overholder reglerne, kan det give et klip i kørekortet, siger Flemming Larsen.

Overdimensioneret

Vognene fås i en størrelse til 16 baller, og en model til 20 baller er lige på trapperne. Præstbro Maskiner forventer at 20 ballers-vognen vil være i Danmark til efteråret.

Vognene er godkendt til 18 ton nyttelast, men det er sjældent, at et læs halm vejer så meget. Samtidig har vognen en ekstra kraftig undervogn og aksler.

Konstruktionen, der altså er lidt overdimensioneret, betyder, at vognen kan holde til transport på vej og aflæsning på asfalterede pladser, hvor den ofte krænges rundt i snævre vendinger.

- Det tærer hårdt på vognen, og derfor betyder overdimensioneringen, at den holder i mange år, siger Flemming Larsen.