Limousine-kvæg med dobbelt muskulatur har mange fordele

Bedre temperament og mere samt bedre kød er kendetegnende for limousine-kvæg med dobbelt muskulatur, påpeger landmand, der holder åbent hus i maj.

Er man interesseret i at stifte nærmere bekendtskab med limousine-kvæg med dobbelt muskulatur, så er der en oplagt mulighed lørdag den 20. maj klokken 10 til 18, hvor Lars Christensen, Skovsøgaard i Krøjerup ved Sorø, viser sin limousine-besætning frem ved et åbent hus-arrangement.

Besætningen består af tyren Justin og seks køer. Hertil kommer seks kalve – tre tyrekalve og tre kviekalve, der alle er født i perioden fra december til marts.

- Limousine-kvæg med dobbelt muskulatur har et langt bedre temperament. Dyrene er meget mere rolige og omgængelige, fortæller Lars Christensen, der har arbejdet med limousine-kvæg i mange år. 

Opdaget på studietur

- Jeg fik øjnene op for kvaliteterne ved limousine-kvæg med dobbelt muskulatur i forbindelse med en studietur til Frankrig for tre år siden, hvor jeg så disse dyr for første gang, fortsætter han.

- 14 dage efter studieturen tog jeg tilbage til Frankrig og købte en tyr og seks kvier af denne særlige type, fortæller den midtsjællandske limousine-avler.

- Det der, efter min mening, gør denne særlige type limousine-kvæg interessant i dansk sammenhæng er, at vi herhjemme igennem mange år har fokuseret alt for meget på tilvæksten. Konsekvensen af det er, at kalvenes fødselsvægt er blevet alt for høj med deraf følgende kælvningsproblemer, forklarer Lars Christensen. 

Lavere fødselsvægt

- De seks kalve, vi har fået nu, havde en gennemsnitlig fødselsvægt på 36,8 kg – det er op mod 20 kg mindre end for almindelige limousine-kalve. Og bruger man en tyr med dobbelt muskulatur til et almindeligt limousine-hundyr, sænkes kalvenes fødselsvægt typisk med 8-10 kg, fortæller han og tilføjer:

- Min erfaring er i øvrigt, at de mindre kalve er kvikkere og meget nemmere at få i gang på alle måder. Hertil kommer, at limousine-køer af denne type har mere mælk til kalvene.

Ikke nok med det. Ifølge Lars Christensen afsætter limousine-kvæg med dobbelt muskulatur også kødet de helt rigtige steder, nemlig på lårene og ryggen.

- Den bedre placering af kødet betyder, at dyrene bliver et par måneder tidligere slagteklare, nemlig ved 12-13 måneder, når det drejer sig om kalvekød, oplyser han. 

Læs hele historien i næste uges LandbrugØst eller online allerede idag.

Læs også