Danmarks største nye skov fylder 50 år

Søndag er det Skovens Dag, og i den forbindelse planter miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen et træ i Vestskoven ved København for at fejre fødselsdagen for Danmarks største nye skov.

Den 31. marts 1967 blev det første træ plantet på en næsten bar mark vest for København. Formålet var at skabe et rekreativt område for den hastigt voksende vestegn.

Siden er der plantet omkring tre millioner træer i det, der er blevet Danmarks største nye skov.

 - Staten og de omkringliggende kommuner blev for over 50 år siden enige om at rejse en ny skov. I dag kan tusindvis af mennesker nyde et grønt åndehul tæt på København. Lige som mange andre ting her i livet bliver en skov kun bedre med alderen. For hvert år der går, bliver træerne større og tykkere, og der kommer nye dyr og planter til, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Søndag er det Skovens Dag, og for at markere 50-året for Vestskoven planter miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen syv egetræer i skoven sammen med samarbejdspartnerne gennem 50 år.

Vestskoven var det første statslige skovrejsningsprojekt, der lagde vægt på at etablere en bynær skov med fokus på friluftsliv. Vestskoven står i dag som en stor varieret skov med især egetræer, sletter, moser, krat og udkigspunktet Herstedhøje.

I takt med, at Vestskoven er vokset til, tiltrækker den flere og flere besøgende. I dag er Vestskoven blandt de mest benyttede skove i Danmark.

Ny skov på størrelse med Samsø

Naturstyrelsen etablerer cirka 250 hektar ny statsskov hvert år. Rejsning af bynære skove, der samtidigt beskytter grundvandet, har høj prioritet. I hele Danmark er der opkøbt og tilplantet ny statslig skov på cirka 11.000 hektar, siden man begyndte at registrere de statslige skovrejsninger i 1989. 

- På knap 30 år er der etableret ny statslig skov svarende til Samsø. Det er godt for vandmiljøet og grundvandet, at vi har fået mere skov. Samtidig følger der en ekstra bonus med i form af biodiversitet og nye områder, der som Vestskoven byder på både oplevelser og fordybelse for alle os, der nyder en tur ud i det grønne, siger Esben Lunde Larsen.

Eksempler på andre nye statsskove er, Greve Skov ved Greve, True Skov ved Århus, Drastrup Skov ved Aalborg og Elmelund Skov ved Odense.

Oversigt over statslige skovrejsningsprojekter de seneste 10 år.

Minister planter træer søndag den 7. maj:

På Skovens Dag søndag den 7. maj kl. 11 markeres 50-året for Vestskoven ved et arrangement ved Naturcenter Herstedhøje.

Her vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sammen med samarbejdspartnerne gennem 50 år plante syv egetræer i skoven. Træerne skal plantes, så de danner et L: romertallet for 50.

Læs også