Foderautomater holder fuglene væk
Nye foderautomater gør, at smågrisene ved Hestbjerg Økologi, Holstebro, kan stå i ly for regn og vind. De har samtidig en høj kapacitet og sikrer, at fuglene er nemmere at holde væk fra foderet.
Det er fire måneder siden, at de første nye foderautomater kom op ved smågrisene på markerne ved Hestbjerg Økologi. Danmarks største økologiske svineproduktion ved Holstebro.
Der er indtil nu opsat 60 nye foderautomater, og indehaver Bertel Hestbjerg er godt tilfreds.
- Grisene er glade for at gå derind i, foderet stopper ikke til og vi undgår at fuglene æder af foderet, siger han.
Halvdelen af stedets foderautomater er stadig de gamle. Der er to modeller, som over tid også står for udskiftning, da Bertel ønsker automater med større kapacitet og automater, hvor fuglene ikke kan æde foderet. Han har ved en af de gamle modeller også haft lidt udfordringer med, at den stopper til ved regn og blæst, når pattegrisene er små og foderforbruget minimalt.
Flere modeller
De nye foderautomaten er fra PC Maskiner i Skive, og produceres lige nu i to forskellige modeller – to små og en stor til slagtesvin. Alle er lavet med en galvaniseret bundramme i profilrør og med to millimeter galvaniserede plader på siderne og taget.
Ved Hestbjerg Økologi har man valgt en lille dobbelt-model til omkring 75 grise. Foderstationen kan tilgås fra begge sider og der kan være omkring 90 liter foder i automaten.
Modellen fås også mindre, en enkelt model, til omkring 40 grise, hvor den kun kan tilgås fra den ene side. Den store model har plads til 100 grise og 700 liter foder – den bruges til slagtesvin.
Fælles for modellerne er, at foderet hældes i via en låge øverst.
Bertel Hestbjerg åbner låget ned til foderet og konstaterer, at det er fuldstændig tørt.
- Der vil ikke kunne komme regn ind, det tror jeg ikke, siger han og lukker låget igen.
Mindre arbejde
De nye automater har givet en arbejdsbesparelse blandt de 28 medarbejdere ved Hestbjerg Økologi.
Dels skal de nye foderautomater ikke fyldes så ofte som de gamle, som lige inden fravænning, skulle fyldes to gange dagligt. Og samtidig sparer de for ekstra arbejde, når automaterne stoppede til.
Der er også mindre foderspild ved de nye, da intet vådt foder skal kasseres og fuglene nu holder sig væk.
Eneste lille minus ved automaterne er, efter Bertel Hestbjergs mening, at man skal ned på knæ for at rense fodertruet i automaten.
Foderautomaterne står på et midterstykke på marken, hvor kun smågrisene kan komme. På hver side af midterstykket er den enkelte fold til hver so, og yderst, længst væk fra foderautomaten, er der et stykke med skov, hvor grisene også færdes.
Popler til bioenergi
De 1.500 søer farer ude på marken og fylder i alt 150 hektar jord. Hver so har sit eget indhegnede areal med egen hytte, foder og vand, græs, mudderhul og træer.
Træerne, primært poppeltræer, men også gran og frugttræer, er en del af salgskonceptet »Poppelgrisen«, som grisene fra Hestbjerg sælges til. Et produkt, som siden efteråret har kunne findes i Coops butikker, og har baggrund i, at grisens naturlige levested er mellem træerne i skove. Når poppeltræerne er store nok, skal de høstes til bioenergi.
Smågrisene drøner under hegnet og rundt mellem hinanden, og mødes af og til ved de nye foderautomater.
- Planen er, at de gamle også skal udskiftes med de nye modeller, siger Bertel Hestbjerg.
10 ugers fravænning
Smågrisene fravænnes ved 10 ugers alderen og vejer på dette tidspunkt i gennemsnit 26 kilo. Det er mere naturligt for både soen og smågrisene, og giver nogle mere robuste grise, mener Hestbjerg Økologi.
28.000 af smågrisene opfedes selv og resten aftager en lokal økologisk svineproducent.
Hestbjerg Økologi har fem ejendomme med slagtesvin. Her går grisene i dybstrøelse og har en wellness-afdeling, hvor de kan gå ud og rode i jorden.
Søerne på markerne kommer kun på stald i forbindelse med at de skal insemineres.