Ulvenes jagt fortsætter

Mindst 20 lam er for nylig forsvundet fra en lammeproducent ved Holstebro trods et ulvesikret hegn. Samtidig er en hunulv blevet filmet og Ulvetracking Danmark sætter nu spørgsmålstegn ved, om det er den eneste hunulv i Danmark.

Lammeproducent Storeålam, som ligger i den vestjyske ulvezone ved Holstebro, har mistet minimum 20 lam. Indhegningen var en ulvesikret fold på Vind Hede, hvor der tidligere er oplevet en række ulveangreb på får.

Lammene vejede mellem 15 og 20 kilo, og der er nu kun fem lam tilbage ved de 26 moderfår i indhegningen, som også ligger tæt på, hvor et ulvepar tidligere på sommeren er blevet spottet.

Hegnet virkede optimalt

Selv fastslår Storeålam, at hegnet er korrekt opsat og med fuld strøm.

Både Danmarks Naturfredningsforening og ulveforsker Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus er stadig begejstret over hegnets hidtidige effekt, og Kent Olsen nægter således at tro på, at ulven står bag de mere end 20 lams forsvinden bag det ulvesikre hegn.

- Undtagelsesvis kan en ulv springe ind og tage et får, men at den også er i stand til at tage fåret med ud, så den fuldstændigt fjerner kadaveret fra indhegningen, det finder jeg ikke sandsynligt, siger Kent Olsen til TV Midtvest.

Der er fundet rester af to lam, de resterende er væk.

En hunulv er filmet

De frivillige ulvetrackere har analyseret to videoer fra et vildtkamera hos en privat lodsejer. Videoerne er optaget med en måneds mellemrum, og efter at have konsulteret fagfolk, er Ulvetracking ikke i tvivl om, at der er tale om ulv i begge tilfælde. I den nyeste film sætter ulven sig tilsyneladende ned og tisser, skraber efterfølgende i jorden og springer videre.

- Dette er typisk tæve-adfærd, da tæver urinerer ved, at tæven er lige i ryggen, skyder hofterne ud til siden og trækker halen bagud. Hvis den skulle af med afføring, vil den formentlig krumme ryggen og trække forben og bagben mere sammen. Ulven på vildtkamera-filmen vurderes slidt i pelsen og mat i farven. Dette vurderes formentlig at kunne skyldes, at hun i en længere periode har produceret mælk til hvalpe, skriver Ulvetracking Danmark.

Måske er der flere hunulve

Muligheden for, at der kan være tale om endnu en ynglende ulv i Danmark understøttes ifølge en anden facebookside om ulve, »Her er ulven i Danmark«, af en række meldinger om observationer af ulvehvalpe flere steder i det vestjyske.

- Det er velkendt, at et ulvepar kan finde på at flytte hvalpene, hvis de bliver forstyrret, men både før og efter optagelsen af en voksen ulv med otte hvalpe har jægere, landmænd og andre, der bor eller benytter naturen i det vestjyske, ifølge flere kilder set ulvehvalpe. Vel at mærke i forskellige konstellationer: En voksen med to hvalpe; et par med en hvalp, en tæve med tre hvalpe og så videre Og nok så interessant på helt andre lokaliteter end hvor de otte hvalpe blev filmet. Ja, faktisk op til 100 kilometer længere væk, siger Erik Poulsen, der er redaktør af »Her er ulven i Danmark«.
 

Læs også