Forskudsopgørelsen er et løbende budget over din indkomst og skat for året. Den kigger fremad og viser din forventede indkomst og fradrag samt den procent, som din arbejdsgiver trækker dig i skat.

Specielt følgende giver anledning til ændring af forskudsopgørelsen:

- Din lønstiger eller falder
- Du begynder at få pension eller efterløn
- Du begynder eller stopper med at få SU
- Du begynder eller stopper med at få kørselsfradrag eller du har skiftet arbejdsgiver, så afstanden mellem hjem og arbejde har ændret sig
- Du har stiftet, ændret eller indfriet lån, så renteudgifter er blevet større eller mindre
- Du starter virksomhed og skal have et forventet overskud af virksomhed registreret

Når du retter din forskudsopgørelse, retter du også dit skattekort, som automatisk bliver sendt til din arbejdsgiver, SU eller dit pensionsselskab.
,
Nogle vælger at sætte deres trækprocent op for at imødekomme en eventuel restskat. Dette skal du bede din arbejdsgiver om at gøre. Dette kan ikke gøres direkte via forskudsopgørelsen og SKAT kan heller ikke hjælpe dig med det.

For år tilbage var det ikke noget problem at have en for høj lønindkomst stående på sin forskudsopgørelse i forhold til, hvad man reelt havde i lønindkomst. Det skal du være varsom med nu, idet du risikerer at betale for lidt i skat, hvis du sætter din indkomst op. Det sker, fordi du automatisk vil få et større beskæftigelsesfradrag, end du har ret til.
Hvis du tjener mindre end 331.580 kr. i 2018 men sætter din indkomst højere risikerer du at betale for lidt i skat. Det maksimale beskæftigelsesfradrag i 2018 er på 31.500 kr.

Når du starter virksomhed kan det i nogle tilfælde være svært at ”spå”, om virksomheden vil give overskud og i givet fald hvor stort. Det er dog imidlertid vigtigt at lave et budget over, hvad du forventer af indtægter og udgifter, så der kan komme et evt. forventet overskud af virksomhed på forskudsopgørelsen.

Derved minimerer du risikoen for, at der kommer en restskat, når året er omme. Hvis virksomheden udvikler sig undervejs i året, er der altid mulighed for at ændre forskudsopgørelsen ad flere gange.

Hvis du har købt en ejendom til udlejning er det lidt nemmere at beregne et forventet overskud, idet du kender indtægterne og de fleste udgifter. Her skal du dog huske at få registreret på forskudsopgørelsen, at ejendommen er udlejet, og der derfor ikke skal betales ejendomsværdiskat af ejendommen. Kontakt din skatterådgiver hvis du mangler hjælp til din forskudsopgørelse.