- Et ejendomssalg skal være en modningsproces

Det er en stor beslutning at skulle sælge sin landbrugsejendom. Derfor er det vigtigt at have fornemmelse for sælgers ønsker, mener Tine Birgitte Juhl, ejendomsmægler og direktør i Dansk Landbrugsformidling.

Der kan være flere grunde til, at en landmand ønsker at sælge sin ejendom, som med sikkerhed er en stor og indgribende beslutning. Naturligvis skal de praktiske omstændigheder være i orden, men det er i første omgang ikke det vigtigste, mener Tine Birgitte Juhl, som er ejendomsmægler og direktør i Dansk Landbrugsformidling.
- Jeg skal som mægler lytte til sælgers ønsker. Det skal være en modningsproces at sælge en ejendom, og salget skal ikke bare køres igennem, understreger Tine Birgitte Juhl.


Et hus fuld af ekspertise

Tine Birgitte Juhl har de sidste 20 år arbejdet med køb og salg af landbrugsejendomme. Hun sidder til dagligt i Landbocenteret, hvor også Djursland Landboforening holder til. Netop den placering gør, at hun adskiller sig fra andre mæglere, som sælger landbrugsejendomme, mener hun.
- Jeg har en masse ekspertise og viden her i huset, som jeg benytter mig af i alle handler. Det er praktisk at have planteavlskonsulenter og økonomiafdelingen lige om hjørnet, fortæller hun.
Hvert år sælger Tine Birgitte Juhl 8-10 ejendomme. Hun kan med glæde berette, at hun indtil nu har fået solgt alle sine ejendomme. Den optimale handel opstår, når hun får en sag ind, som ligger i et stærkt landbrugsområde, og som straks får en masse interesse fra mulige købere.
- Så er det jo bare en ønskehandel, når både sælger og køber er tilfredse – at de begge føler, at de har gjort en god handel, siger hun.


Planteavlsejendom sælges

Dansk Landbrugsformidling har specialiseret sig i køb og salg af landbrugsejendomme. Det gælder både hobbylandbrug som store produktionslandbrug.
Tine Birgitte Juhl viser rundt på en ejendom ved Kolind, som hun lige nu har til salg. Det er en planteavlsejendom med 75 ha landbrugsjord og skov med et tilhørende stort stuehus. Når Tine Birgitte Juhl får en ejendom som denne til salg, starter hun med at indhente det nødvendige materiale og får undersøgt de praktiske detaljer om ejendommen. Derefter tager hun ud til sælger, hvor hun bliver vist rundt på ejendommen og i huset, men det vigtigste er den snak, som kommer over den efterfølgende kop kaffe.
- Det er her, jeg finder ud af, hvilke ønsker, sælger har. Det vigtigste er faktisk den forberedende snak, hvor alt skal ske på deres præmisser, forklarer hun og understreger, at nogle landmænd sælger efter lange overvejelser, mens andre sælger, fordi de er blevet bedt om det. Derfor er det vigtigt at gå roligt til værks som mægler.
Tine Birgitte Juhl ser det ikke som et problem, at hun ikke er en del af en større landsdækkende kæde.
- Jeg har et stort netværk på Djursland, men også kontakter rundt om i landet. Jeg har som mægler altid arbejdet med landbruget, og det mener jeg er er en stor fordel, når man skal sælge landbrugsejendomme.

Læs også