Planter læhegn uden tilskud

Hjørring Læplantningslaug har for første gang i historien – måske endda Danmarkshistorien, valgt at plante læhegn kollektivt og uden tilskud.

Bureaukrati, papirarbejde, begrænsede sorter, ingen tilladt kemi er bare nogle af grundene til, at Hjørring Læplantningslaug nu tilbyder kollektiv læplantning uden tilskud i Hjørring Vest.
Her tilmelder man sig ved Hjørring Læplantningslaug, som har indgået et samarbejde med HedeDanmark, som står for jordbearbejdning, plantning og pasning.
- Prisen er næsten den samme, som hvis man fik tilskud. Der oveni kommer en lang række fordele, som man ikke får ved at plante med tilskud, lyder det fra Niels Ole Volhøj, formand i Hjørring Læplantningslaug.


Hurtig arbejdsgang

Rent praktisk foregår det sådan, at man tilmelder sig ved Hjørring Læplantningslaug inden 1. december. Betaler først på året 2018 – 75 kroner pr løbende meter for et 3-rækket hegn, eller 150 krone pr. løbende meter for et 6-rækket læhegn.
HedeDanmark foretager en dybdepløjning hvorefter planterne til foråret sættes i jorden.
Der vil være to års mekanisk renholdelse efter behov, efterplantning til efteråret, og græsukrudtsbekæmpelse, hvis det er nødvendigt.


Råderet over eget hegn

Der vil blive plantet bidresistente sorter, sorter, som Niels Ole Volhøj ikke altid oplever som tilladte, hvis man vil plante med tilskud.
- Vi har store problemer med især rådyr og vi er derfor nødt til at plante bidresistente, robuste og hurtigvoksende sorter, siger han.
Og skulle en landmand gerne ville have en Sitagran eller et æbletræ i sit læhegn, står det ham frit for.
- Han kan også ændre i læhegnet, inden det er plantet, uden han skal sende papirer frem og tilbage. Og samtidig er han ikke bundet i fem år, hvor han ikke må lave noget om. Her er læhegnet landmandens, når det er købt og betalt, forklarer Niels Ole Volhøj.


Minimumskrav

For at kunne udføre et rationelt og billigt stykke arbejde, skal hver lodsejer minimum plante 200 meter 3-rækket læhegn eller 100 meters 6-rækket læhegn. Det svarer til 600 planter.
- Man kan også få lavet lidt småbeplantninger, også med minimum 600 planter. Vi skal samlet plante mindst 25.000 planter, siger Niels Ole Volhøj.


Stor succes

Niels Ole Volhøj har allerede oplevet en stor interesse for initiativet.
- Det er både 3-rækket og 6-rækket læhegn og en hel del småbeplantninger, siger han.
Bliver plantningen uden tilskud en succes, tilbydes samme ordning til Hjørring Øst i 2019.

Læs også