Glyphosat er godkendt i de næste fem år

Mandag lykkedes det endelig for EU-Kommissionen at få sit nødvendige flertal i blandt de 28 EU-lande til at give glyphosat en ny godkendelse.

Ved et møde i EU’s appelkomité mandag eftermiddag stemte 18 ud af 28 EU-lande for et forslag fra EU-Kommissionen om at forlænge godkendelse af glyphosat. Ni lande stemte imod og et enkelt undlod at stemme.

Der skal mindst 16 lande, der udgør 65 procent af EU’s befolkning til at skabe et kvalificeret flertal.

Med mandagens hændelse i Bruxelles er der nu sat punktum for denne gang i sagaen om aktivstoffet i Round-Ups godkendelse. Processen har varet i flere år, og den begyndte med at EU-Kommissionen hurtigt indså, at de ikke kunne skaffe det nødvendige flertal til en 15-årig godkendelse, som ellers er den normale længde for godkendelserne. Siden forsøgte man sig af flere omgange at skaffe flertal for kortere godkendelser inden man nu er endt på fem år.

Fra Miljøstyrelsen oplyser man, at fornyelsen betyder, at alle sprøjtemidler med glyphosat i Danmark næste år skal revurderes af Miljøstyrelsen.

EU’s appelkomité, der består af de enkelte landes EU-ambassadører, skulle stemme om Kommissionens forslag, da det i sidste måned ikke lykedes at få samlet det nødvendige flertal i den såkaldt Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder, som der var brug for.

Læs også