Det er nye tider, når landsbysmeden kalder sin åbne dør for en »temadag«, og der kommer folk fra hele landet og de øvrige nordiske lande for at kigge på smedens arbejde.

Det er da også andet end vilde gnister fra essen, der er attraktionen, når Yding Smedie holder en temadag. Der er mere end 1.000 kvadratmeter udstyr i udstillingslokalet til den særlige niche, forretningen har kastet sig over. Mekanisk ukrudtsbekæmpelse til både konventionelle og økologiske planteavlere, der vil erstatte kemien i rækkeafgrøder.

Som importør af de østrigske Einböck har Yding Smedie for længst placeret sig som en central leverandør for alle, der vil ukrudtsbekæmpe ved hjælp af en ukrudtsstrigle.

Præcision i majsen

- Specielt de, der dyrker majs, ønsker at kunne strigle mere præcist, når planterne er små, og før, der sås græs i majsen. Det kan vi nu gøre med et hjulsæt, der kører i samme spor som traktoren og herfra sikrer, at alle striglens fingre går præcist lige aggressivt til ukrudtet uden at skade majsplanterne. Aerostar Exact, som maskinen kaldes, med et hjulsæt bagerst, kan fås i op til 12 meters bredde, fortæller sælger Anders Skjødt fra Yding Smedie.

De østrigske strigler var blandt de første, der tjekkede ind som halmstrigler til især pløjefri dyrkningssystemer, hvor der ønskes en forbedret fordeling af halmen efter mejetærskeren, eventuelt kombineret med såning af en efterafgrøde.

Her er Einböck-metoden alene om at være en ægte no-till, idet den ikke roder i jorden med dens kun 10 millimeter tykke strigletænder. En række andre fabrikater med kraftigere strigler med op til 16 millimeter tykke strigletænder udfører reelt en slags jordbehandling ved at ridse hårdere i jorden og blande halm og jord.

Græsmarksstrigle

En ny funktion for den klassiske ukrudtsstrigle er at montere en forholdsvis let slæbeplanke foran striglen.

- Vi ser i stigende grad striglen anvendt til vedvarende græsmarker, hvor en overkørsel i det tidligere forår jævner muldskud og kradser lidt op i græsset. Kombineret med en frøsåkasse kan den samtidigt efterså med græsfrø i marken, forklarer Anders Skjødt den nyfundne funktion for ukrudtsstriglen.

Endelig nærer Yding Smedie en del forventninger til den nye roterende ukrudtsstrigle, Aerostar-Rotation fra Einböck, der netop er blevet introduceret i Danmark. Dels er rotorerne individuelt ophængte og følger dermed jordens konturer, og dels kan redskabet arbejde med høj hastighed.

- Foreløbigt har vi set, at dette redskab bedre kan klare de jordtyper, der har tilbøjelighed til at danne skorpe, og hvor den traditionelle strigle i visse tilfælde ikke gør nok ved ukrudtet, fortæller Anders Skjødt.

Genvej til præcision

Ved en temadag i torsdags kunne Yding Smedie vise sit spritnye koblingsredskab, der med præcisions-gps på traktoren kan øge præcisionen på det redskab, for eksempel en radrenser eller kartoffelhypper, den kombineres med.

Koblingsredskabet har et par styrehjul med en tværgående hydraulisk anordning, som langt hurtigere og mere præcist korrigerer redskabet sideværts end via traktorens normale gps-funktion, der er længere om en korrektion på redskabet, fordi det sker ved en kursændring gennem traktorens forhjul og styretøj.

- Vi venter os en del af den her løsning, der trods alt er noget billigere til mekanisk rensning i rækkeafgrøder end kamerastyring, forklarer Anders Skjødt.

Til store arealer med højværdiafgrøder er kamerastyring dog det foretrukne.

- Her leverer vi to niveauer: Den traditionelle, som vi kender fra Claas’ skæreborde, og den avancerede Garford, der er mere sikker og klarer større hastigheder, fordi systemet finder rækkemønstret ved at overvåge flere rækker, påpeger Anders Skjødt.