Minister: Ulve er ikke sat ud

Miljøminister Pia Olsen Dyhr mener fortsat, at de fire ulvehanner, der er blevet registreret i Danmark, er vandret hertil

Fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) var tirsdag eftermiddag i åbent samråd i Landdistriktsudvalget om den fremtidige forvaltningsplan for ulve.

Her satte en række venstrefolk blandt andet spørgsmålstegn ved, om de ulve, der hidtil er registret i det midtjyske område, har fundet vej til området ved egen hjælp.

- Vi ved, at ulve kan vandre cirka 800 kilometer. Jeg tror, der er særlige gunstige forhold for ulve i Midtjylland, sagde Pia Olsen Dyhr.

Fire udenlandske hanner

Ved det åbne samråd kom det frem, at der ind til nu er registret fire ulvehanner i Danmark.

Ifølge miljøministeren viser DNA-undersøgelser af fæces (ekskrementer, red.), at to af ulvene stammer fra Sydøsttyskland, mens de to andre har fundet vej til Midtjylland fra Polen.

Det fik Esben Lunde Larsen (V) til at konstatere, at der er mere end 800 kilometer fra Sydøsttyskland til Midtjylland:

- Hvordan er de kommet derop? Har det undret ministeren, at der ikke er sporet ulve i Sønderjylland? Det kan godt undre mig, for de er vel ikke fløjet. Det kunne tyde på, at de ikke er kommet ad naturlig vej.

Adrætte ulve

Pia Olsen Dyhr var enig i, at ulvene ikke var fløjet til Midtjylland. Derimod vurderede ministeren, at ulvene havde strejfet hen til det område med de bedste forhold.

- Alt tyder på, at ulvene har strejfet naturligt. Der kan være tale om særligt adrætte ulve. Vi har ingen informationer, der indikerer, at de er udsat. Hvis spørgeren ligger inde med informationer, der viser, at ulvene er sat ud, vil vi gerne have de informationer, pointerede Pia Olsen Dyhr.

Det gjorde Esben Lunde Larsen imidlertid ikke.

Venstres Flemming Damgaard Larsen ville blandt andet gerne vide, hvordan det ser ud med ulvebestanden i Nordtyskland:

- Er der ulve, der er vandret dertil fra Sydøsttyskland? Jeg synes, der skal graves lidt i, om bestanden i Nordtyskland har DNA fra Sydøsttyskland.

Til det svarede Pia Olsen Dyhr, at hun er i dialog med de tyske myndigheder – og at hun fortsat tror på, at ulvene er gået gennem Sønderjylland.

Pia Olsen Dyhr pegede blandt andet på en rapport fra Aarhus Universitet, hvori det fremgår, at der er otte-ti steder i Danmark, hvor ulve vil føle sig bedst til rette. Deriblandt Midtjylland.  

Læs også