Torsdag eftermiddag i denne uge buldrede den røde Horsch-såmaskine over den let knoldede, opharvede mark i det sydlige Portugal.

- Jeg må ellers ikke vise pressen det her - men vi er altså i gang med at så 50 hektar med valmuer til at fremstille opium af, smiler Karsten Larsen, som har taget Effektivt Landbrug med på marktur.

- Og det har krævet utroligt mange tilladelser og godkendelser, før vi er nået hertil – især fordi, det er i Portugal, som medicinalindustrien ikke føler sig helt tryg ved. Så vi har først kunnet så her midt i april, hvilket er en måned for sent. Men vi må tage chancen, siger han.

Der kommer blot få gram opium ud af en hektar valmuer.

- Alligevel er det en attraktiv afgrøde for os. Men på det illegale marked ville prisen være mindst 10 gange højere, forklarer han.

Skulle kun være et år i Portugal

For 30 år siden begyndte en række danske landmænd at investere i billig jord i det dengang meget lidt udviklede Portugal. De fleste blev boende i Danmark og fik en driftsleder til at passe mark og plantager i Portugal.

Karsten Larsen fik et sådant driftslederjob for et års tid dengang i 80’erne og han kom aldrig hjem igen. Han blev så glad for klimaet og landet, at han endte med at købe halvdelen af sin arbejdsgivers jord og gifte sig med hans datter.

Med disse 25 hektar ret ekstensivt dyrkede hektar startede Karsten og Dorte Larsen det planteavlsbrug, som i dag har rundet de 325 hektar og har en række helt særlige kvalitetsafgrøder som blandt andet babyrødbeder, olivenolie, maltbyg, brødhvede og altså nu også valmuer til medicinal opium.

Sønnen Morten har netop afsluttet sin landbrugsuddannelse i Danmark og er nu ansat på forældrenes landbrug og datteren Camilla har taget sig en økonomiuddannelse. Begge er interesserede i at overtage og videreudvikle bedriften.

Sporbarhed er afgørende

- Vi starter på mandag otte dage med at høste vores hovedafgrøde: babyrødbeder til supermarkedskæder i England, fortæller Karsten Larsen.

Det er en helt speciel nicheafgrøde, hvor vi i halvanden måned kan levere friske babyrødbeder til de engelske forbrugere før de engelske rødbeder kommer på markedet.

Men kravene til kvalitet er strenge fra de store supermarkedskæder.

- Vi har seks forskellige certificeringer, som vi løbende skal have vores produktion godkendt på. Der kommer en englænder på besøg og han gennemgår vores produktion fra A til Z og alt skal dokumenteres.

- Vores styrke ligger i sporbarhed – at vi netop kan dokumentere alt omkring dyrkningen af afgrøderne. Babyrødbeder til England er vi den eneste producent af i Portugal, plus der er fire til fem stykker i Spanien, fortæller Karsten Larsen.

Men det er krævende med de mange certificeringer.

- Danske landmænd kender slet ikke til de samme krav, påpeger Karsten Larsen. De er kendt for at have en høj moral og troværdighed – i modsætning til landmænd i Portugal.

Rødbederne bliver taget op med en gulerodsoptager, som fylder godt i maskinhuset.

- Her i dag er vi ved at klargøre den til det kommende høstarbejde. Desuden har vi lige afsluttet sprøjtning af oliventræerne for sygdomme og skadedyr.

Som juni i Danmark

Her en halv snes dage ind i april er der maksimalt frodigt i Portugal. Hveden er netop skredet igennem og vækstsæsonen er på sit højeste.

- April er den afgørende måned for os, fortæller Karsten Larsen. Har vi en fugtig jord og får passende nedbør, så er væksten kolossal. Og i modsætning til hjemme i Danmark så håber vi, at sommer kommer så sent som muligt.

For når sommeren slår til midt i juni, så brændes alle afgrøder modne og det er slut med væksten for i år.

- Vi høster kornet sidst i juni og først i juli – og det er i øvrigt kun vårsæd vi dyrker. Vinteren giver nemlig ikke kulde-stimuli nok til, at vi kan dyrke vintersæd.

- Så vårsæden bliver sået i november/december og vokser hele vinterperioden, Siger Karsten Larsen. Denne vinter har været særlig regnfuld, så jorden er – næsten – for fuld af vand.

Oliven af særlig god kvalitet

Karsten Larsen bruger en spansk konsulent på sine olivenmarker.

- For et par år siden kunne han fortælle, at vores oliven producerede en særlig god kvalitet af olie. Det har betydet, at vi har gjort meget ud af forarbejdningen og distributionen af olien, da der ligger en stor værdi i disse sidste led frem til forbrugeren.

Teknikken omkring presning og lagring af olivenolie er udviklet meget i de seneste år. Karsten Larsen sikrer blandt andet, at hans oliven presses indenfor 24 timer efter plukningen. Det betyder, at hans olie er af en kvalitet, som kun fire til fem procent af den europæiske olivenolie kan opfylde.

- Her i området er der nyplantet omkring 60.000 hektar olivenplantage og der er planer om yderligere beplantning og udbygning af vanding i området, fortæller han og går selv med overvejelser om at udvide arealet, hvis muligheden opstår.

Foreløbig har Karsten Larsen indgået aftale med at sælge sin olivenolie på flaske i COOP-butikkerne i Danmark. Han vil måske senere også sende olien på det svenske og norske marked.

- Men det er meget krævende at markedsføre, og der er hård konkurrence fra rapsolie.

En olivenmark giver to til tre ton olie svarende til oliemængden fra en rapsmark. Men oliventræerne kræver håndarbejde som en kirsebærmark.

Generationsskifte overvejes

Selv om Karsten Larsen kun er 52 år begynder han alligevel at gøre sig overvejelser om at lade de voksne børn overtage driften. Men som i Danmark kan det betyde stor gældsættelse.

- Jordpriserne hernede ligger nu på cirka 60.000 kroner pr. hektar og op til 100.000 kroner for jord, der kan vandes, oplyser han.

- For at undgå gældsætning kunne vi lade børnene indgå i et driftsselskab, som står for selve markdriften, mens Dorte og jeg beholder ejendommen i et ejerselskab. Så kunne børnene med tiden arve dette.

Om det også er børnenes ønsker, er han dog ikke afklaret med endnu.

- Fremover vil jeg kun gøre det, jeg har lyst til, smiler Karsten Larsen. Det har været en hård kamp i mange år at nå hertil og vi må sige, at vores planer, da vi etablerede os hernede for 30 år siden, er lykkedes over al forventning.