Landbruget kan levere arbejdspladser

- Men grisene flytter derhen, hvor indtjeningen er, nemlig til Tyskland, påpegede Gefions formand ved aftenens generalforsamling.

- Dansk landbrug står overfor store udfordringer i disse år. Men vi står også med alle muligheder for at udvikle erhvervet og præge samfundet og lovgivningen i en positiv retning, hvor landbruget kan være en del af løsningen på de samfundsmæssige udfordringer, vi står over for.

- Men det kræver, at vi får muligheden for at drive et rentabelt og konkurrencedygtigt landbrug. Får vi det, kan landbruget levere rigtigt meget vækst, nye arbejdspladser og velfærd, påpegede Torben Hansen i sin formandsberetning på generalforsamlingen i Gefion her tirsdag aften.

Som illustration brugte han et eksempel, hvor en udvidelse med 2.000 stipladser kræver en miljøgodkendelse til 300.000 kroner ud over investeringen på 9 millioner kroner.

- En sådan udvidelse giver en øget indtjening på 60.000 kroner eller 8 kroner pr gris. Det hænger ikke sammen, og derfor bliver der færre grise. Fordi det er besværligt og dyrt at udvide, og indtjeningen står slet ikke mål med investeringen. I stedet kører smågrisene for eksempel til Tyskland, hvor bedre rammevilkårene giver en øget indtjening på 30- 60 kroner pr. gris.

- Grisene flytter hen, hvor indtjeningen er. Og det er ærgerligt, for i gennemsnit skaber en dansk svineproducent otte arbejdspladser, påpegede Torben Hansen i hans beretning.

- For får vi muligheden for at drive et rentabelt og konkurrencedygtigt landbrug, så kan landbruget levere rigtig meget vækst, nye arbejdspladser og velfærd, understregede han.

Læs også