Grise og landmænd i risiko for smitte med rævens dværgbændelorm
Landmænd og jægere har størst risiko for at få parasitten. Det oplyser DTU Veterinærinstituttet
DTU Veterinærinstituttet har fundet rævens dværgbændelorm (Echinococcus multilocularis) i fire ræve fra området omkring Højer i Sønderjylland. På den baggrund advarer instituttet om, at det kan smitte til kæledyr og mennesker, men også frilandsgrise i området er i øget risiko for at blive smittede.
- Landmænd og jægere - altså mennesker, der færdes i naturen, har størst risiko for at få parasitten, og det kan få alvorlige konsekvenser, siger seniorforsker i parasitologi Heidi L. Enemark ved DTU Veterinærinstituttet.
Frilandssøer i risiko
Fælles for svin og mennesker er desuden, at de kan være mellemvært for bændelormen. Men eftersom svin ikke ædes af ræve m.v., men i stedet ender på slagteriet, ender sporet typisk »blindt« fra et inficeret svin, forklarer hun.
- Rævens dværgbændelorm kan altså IKKE kan smitte fra svin til mennesker, eftersom de begge er mellemværter, understreger Heide Enemark.
- I områder med høj forekomst i udlandet finder man forandringer efter parasittens mellemstadie i leveren på omkring 10 procent af udegående slagtesvin i området.
- Det tager dog tid for mellemstadiet at udvikle sig, så der er især frilandssøer, der er i risiko for at blive påvirket af smitten, siger hun.
Vigtig hygiejne
Når rævens dværgbændelorm smitter til mennesker sker det gennem kontakt med afføring fra smittede dyr som for eksempel ræve og hunde. Det bemærkes, at dyr også kan bære parasitæg i pelsen, hvis de eksempelvis har rullet sig i afføring fra smittede dyr. Derfor er det vigtigt med god hygiejne i forbindelse med håndtering af dyr og fødevarer fra naturen, oplyser Veterinærinstituttet.
Efter fundene ved Højer anbefaler Fødevarestyrelsen, at hunde fra Tønder Kommune behandles regelmæssigt mod orm.