Aktiemajoritet i Finlands største grovvareselskab bliver dansk

Danish Agro og Vestjyllands Andel overtager en stor bid af finsk grovvaregigant

Via samarbejdet i DLA Group overtager Danish Agro og Vestjyllands Andel 60 % af aktierne i Finlands største grovvarekoncern, Hankkija-Maatalous Oy pr. 1. januar 2013. Det oplyser de to danske selskaber i en fælles pressemeddelelse.

Den finske koncerns forretningsområder består ifølge pressemeddelelsen af traditionel grovvareomsætning inden for korn, foderblandinger, råvarer, såsæd, planteværn, gødning, premix og mineralblandinger. Herudover har selskabet en omfattende maskinhandel med landbruget. Hankkija-Maatalous Oy 81 driver også agrimarket butikker til hobby- og fritidsfolket, hvor der også er tilknyttet de såkaldte Multasormi havecentre.

Hankkija-Maatalous Oy ejer også selskaberne Baltic Feed Sia i Letland samt Hiven Oy i Finland, som henholdvis producerer premix- og vitaminfoderblandinger samt specialprodukter til landbruget. Endelig ejer koncernen 67 % af aktierne i transport- og logistikfirmaet Movere Ltd, som driver sine logistiksaktiviteter i Finland, Estland, Letland og Litauen.

Hankkija-Maatalous Oy, der har en markedsandel på 50 procent i Finland, omsætter årligt for 7,5 milliarder kroner. Hankkija-Maatalous Oy beskæftiger 900 medarbejdere og har 81 afdelinger på tværs af Finland samt 8 større regionale maskincentre.  

Måske mere i fremtiden 

Hankkija-Maatalous Oy er ejet af den finske detailkoncern SOK. SOK vil fremover eje 40 % af aktierne, men parterne har aftalt, at man om to til tre år vil drøfte den fremtidige ejerstruktur.

Administrerende direktør i Danish Agro og bestyrelsesformand i DLA Group, Christian Junker, ser frem til de nye udfordringer i Finland:

- Hankkija-Maatalous Oy er en stor, stærk og moderne virksomhed med en betydelig distributionskraft på det finske marked. Vi øger nu vores indkøbsstyrke yderligere, hvilket der er behov for i forhold til den koncentration, der sker hos vores leverandører. Men herudover åbner vi også op for et øget salg fra mange af vores øvrige fælles selskaber i DLA Group, idet vi nu kan tilbyde vores produkter til endnu flere landmænd, siger Christian Junker i pressemeddelelsen.

Læs også