Krav: 100 millioner kroner til økologisk forskning

Rapport fra ICROFS viser angiveligt, at 15 år forskning har haft stor betydning i landbruget og økologisektoren generelt

Tirsdag er der på Christiansborg stor konference om fortidens og fremtidens økologiske forskning.

I den forbindelse har Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS) præsenteret en ny rapport. Og ifølge Videnscentret for Landbrug – som også har leveret materiale til rapporten – har 15 års økologisk forskning båret frugt.

- Analysen fra ICROFS viser tydeligt, at de forskningsmidler, der går til økologien, virkelig får skabt resultater ude hos de økologiske landmænd og dermed rykker dansk økologi, siger økologichef ved Videnscentret for Landbrug Ole Bloch Engellyst.

Baggrunden for analysen er, at flere af de forskningsmidler, der var afsat til økologien, udløber i år. Videnscentret for Landbrug peger på, at der i regeringens finanslovsforslag tilsyneladende ikke bliver afsat nye øremærkede midler til økologiforskning fra 2013 og frem.

Ole Bloch Engellyst mener imidlertid, at de forskningsmidler, der er skåret væk, skal tilbage igen:

- Helt præcist skal der afsættes 100 millioner kroner til økologisk forskning, hvis regeringen vil nå målet om en fordobling af det økologiske areal i 2020, siger økologichefen.

Fødevareminister glæder sig over resultatet

I en pressemeddelelse glæder fødevareminister Mette Gjerskov sig over, at forskning har gjort den økologiske fødevareproduktion i Danmark 10-15 procent mere effektiv.

- Pengene til økologisk forskning er virkelig godt givet ud, og det bekræfter mig i, at forskning og udvikling er en hjørnesten i den grønne omstilling i Danmark. Forskningen er det lokomotiv, der skal trække os frem mod regeringens mål om at fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2020, og når vi kan nå så langt på 15 år, tænk, hvor langt vi så kan nå i de kommende år, siger Mette Gjerskov.

Læs også