Godt at få luget ud i de mange forbrugermærker

L&F's økologichef finder det positivt, at regeringen vil rydde op i de mange forbrugermærker.

Der er alt for mange forbrugermærker, og det er forvirrende.

Det mener regeringen, der i denne uge har bedt Forbrugerrådet om at gennemgå de mange mærker, der blandt andet inkluderer flere forskellige øko-mærker. På forbrug.dk, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen står bag, kan man blandt andet i deres mærkningsguide finde hele 16 forskellige øko-mærker.

Gennemgangen af mærkerne sker op til, at regeringen inden for få uger ventes at præsentere en forbrugerlovpakke.

Hos Landbrug & Fødevarer hilser teamleder for Økologi, Kirsten Lund Jensen, regeringens planer om at luge ud i de mange mærker for velkommen.

- Der er mange mærker, og det kan godt være forvirrende. Det er fint, at der nu bliver kigget på det, og man får lavet en screening over, hvilke mærker det er, som dækker over hvad, siger hun, og forklarer, at hun hellere ser få stærke mærker frem for de mange forskellige mærker, som man har i dag.

 Sæt fokus på EU-mærke

Hun opfordrer samtidig også til, at der sat mere fokus på nogle enkelte af mærkerne, som i dag ikke er så kendte. Nok er det røde danske økologimærke blevet meget kendt herhjemme, men der findes andre mærker, som blandt andet EU’s grønne økologimærke, som er værd at få gjort kendt, så forbrugerne ikke skal lære alle de forskellige landes øko-mærker at kende. Det gælder ikke kun i Danmark, men over hele Europa, mener hun.

- Ser en forbruger EU-mærket, så ved man, at man er sikker på, at det er noget, som er i orden og kontrolleret af EU, siger Kirsten Lund Jensen, der også fortæller, at et stærkt EU-øko-mærke over hele Europa også vil være noget, som danske virksomheder vil nyde godt af, når de skal sælge deres produkter i udlandet.

En undersøgelse fra begyndelsen af året viste dog, at kun 20 procent af danskerne har kendskab til EU’s økologimærke.

- For økologiske producenter er mærkeordningen alfa og omega, så forbrugerne kan se, at det her overholder standarderne og de er kontrolleret.  Det troværdige mærke er jo den måde, at man kan få den ekstra betaling for produkterne, siger hun.

Glade forbrugere

Hos Forbrugerrådet vækker regeringens forslag også glæde, fordi mange forbrugere ikke ved, hvilke mærker, de kan stole på.

Afdelingschef i Forbrugerrådet, Vagn Jelsøe, mener at hovedproblemet ligger i private- og ngo-organisationer, der laver deres egne mærker. Derfor bør der ryddes op i de mange mærker, mener han.

- Folk kan ikke huske så mange mærker, og så har de ingen betydning. Mærkerne skal være til at huske. Man skal vide, hvad de står for, når man ser dem, sagde han således til DR i TV-Avisen tirsdag aften.

Læs også