Topdanmark: Pas på lynnedslag

Ekstra mange anmeldelser om skader fra lynnedslag for tiden, lyder det fra forsikringsselskab.

Landmænd er afhængige af at elektronikken virker i computere, ventilation, malkerobotter, fodringsanlæg osv. Det er derfor en god ide, at få transientsikret – eller lynsikret – hele ejendommen, mener forsikringsselskabet Topdanmark.

Hos Topdanmark ser man gang på gang, at lyn er skyld i ødelæggelser på de danske landbrugsbedrifter. Og i disse dage er der ekstra mange, som ringer for at anmelde lynskader, lyder det.

- Med den sommer vi har haft indtil nu, er det ikke så mærkeligt, at vi har haft så mange henvendelser om lynskader på elektrisk udstyr, siger Michael Albæk, som er markedsudviklingschef i Topdanmark Landbrug.

Glemmer det

Han fortæller samtidig, at det ofte er computeren, der ryger, når lynet slår ned. Netop fordi mange glemmer at sikre telefonforbindelsen, som går direkte til computeren eller et modem.

- Mange landmænd bruger computeren privat, men det er også ofte den samme computer, som bliver brugt i produktionen. Derfor kan en ødelagt computer have store konsekvenser for landmanden, fortæller han.

Topdanmark opfordrer til, at man får sin elektriker til at montere lynbeskyttelse i alle el-tavler. Desuden er det vigtigt, at også indgange til telefon og bredbånd samt spændingsgivere til el-hegn sikres.

- Prisen for lynsikring er en forholdsvis lille udskrivning. Samtidig slipper landbrugskunder i Topdanmark for at betale selvrisiko for lynskader, hvis de har investeret i lynsikring, der beskytter imod overspænding. Så det er en god idé at få det ordnet, siger Michael Albæk.

Læs også