Arla vil femdoble sin kinesiske omsætning

Nu er Arla klar med en milliard-investering, der skal mangedoble eksporten af europæisk Arla-mæ

Arla skruer nu op for satsningen i Kina, og investerer cirka 1,7 milliarder kroner i store land mod øst.

I går eftermiddags underskrev topledelsen fra Arla således, i overværelsen af den danske fødevareminister Mette Gjerskov og den kinesiske minister Yang Gang, en aftale med det førende mejeriselskab i Kina, China Mengniu Dairy Company Limited, om at udbrede varemærket Arla inden for nye produktkategorier med adgang til flere kinesiske forbrugere.

Arla indgik samtidig en aftale, der gør Arla til indirekte medejer af Mengniu sammen med Mengnius største aktieindehaver, COFCO Corporation, Kinas største fødevarekoncern. Arla ejer nu seks procent af aktierne i Mengniu. Aftalen giver desuden Arla mulighed for at nominere en direktør til Mengnius bestyrelse.

Derudover så blev der indgået en aftale med kineserne om, at Arla skal etablere et videncenter for teknologi og kvalitet, der skal styrke den kinesiske mejeriindustri, når det gælder mælkekvalitet, sporbarhed og kontrolleret mælkeproduktion på gårdene med udgangspunkt i Arlas skandinaviske kvalitetsprogram, Arlagården.

Aftalen er en rammeaftale med Mengniu, som bakkes op af det kinesiske landbrugsministerium og det danske fødevareministerium.

 Meget stort for Arla

- Det her er meget stort og vigtigt for Arla. Det har i ganske mange år ligget i vores strategi, at vi skal se på markeder, der ligger uden for Europa. Det har vi også forfulgt her, ved det samarbejde, som vi har haft med Mengniu i de sidste år, siger Åke Hantoft, bestyrelsesformand i Arla.

Tilsammen forventes aftalerne at femdoble Arlas samlede omsætning i Kina i 2016, hvilket vil sige 3,5 milliarder kroner. Sidste år var Arlas samlede omsætning på det kinesiske marked cirka 700 millioner kroner.

- For landmændene betyder det her, at man får en sikrere afsætning for sin mælkeproduktion, siger Åke Hantoft.

Læs også