Får skaber klæ'r

Fåreavler Inge Broms glæder sig til en lille ferie på Roskilde Dyrskue, hvor hun vil fremvise sine gotlandske og danske får.

Lidt udenfor Herlufmagle på Midtsjælland ligger Rosengaarden. Her drives fåreavl med Inge Broms som den hovedansvarlige med to forskellige fåreracer. Det henholdsvis Gotlandske Pelsfår og det danske Leicester.

Flere af moderdyrene og lam skal vises frem på ugens dyrskue i Roskilde, og her er ligeledes det meste af familien med for at støtte og hjælpe. Alle giver en hånd lige fra ægtemand og børn til børnebørnene.

 

En dejlig ferie

- Jeg tror, det er ottende gang, vi deltager. Hele familien synes, det er smadder skægt og enormt hyggeligt. Samtidig er det vores udstillingsvindue til gården og vores gårdbutik. Og racen den er såmænd nem at arbejde med, og vi glæder os til at vise dem frem.

- Vi håber selvfølgelig også at vores dyr bliver kåret, men dyrskuet handler ligeså meget om samværet. Det er nærmest en form for ferie, understreger fåreavler Inge Broms, der viser begge racer og både får og lam.

Interessen for fåreavl begyndte for 10 år siden, hvor familien flyttede til området, og her blev det lidt et tilfælde, at det netop blev disse to racer.

 

Vilde med lammekød

- Da vi flyttede til ejendommen her, var en af årsagerne, at vi er vilde med lammekød. Og vi ville have vores egen avl. Så året efter tog jeg et fårekursus i to dage. Den oplevelse var en rigtig øjenåbner.

- Jeg lærte utrolig meget især om sygdomme, som man virkelig skal være opmærksom på, men også meget om dyrenes natur og behov. Så er der nogen på Roskilde Dyrskue, som efterfølgende får lyst til at holde får, kan jeg kun anbefale, at man tager et grundlæggende kursus, for det er også med til at klæde en godt på, fortæller hun.

 

Gårdbutik med eget tøj

Ved siden af glæden ved lammekødet har Inge Broms også en stor fornøjelse af at strikke og behandle ulden fra fårene.

- Der er en stor tilfredsstillelse ved at skabe noget selv. Og det gælder især, når jeg strikker og syr tøj med garnet fra mine egne dyr. Om aften, når jeg sidder ude på gårdspladsen og nyder vejret, eller når vi ser tv, så skal jeg have noget at foretage mig, jeg kan ikke sidde med hænderne i skødet. Og her får jeg strikket en masse forskelligt, fortæller Inge Broms.

Ved siden af huset står et nybygget bjælkehus, som familien har boet i, imens man gjorde en tilbygning færdig. Og nu er planen at bygge et mindre bjælkehus, hvor Inge Broms skal have butik. Det nuværende hus bliver brugt til bondegårdsferie.

 

Nyttige lamaer

Inde i det nuværende bjælkehus viser Inge Broms flere kreationer frem. Alt lige fra veste til børn, hjemmesko, sweater med hætte til hele store uldskind. 

- Udover fårene og heste og alle de andre dyr har vi også to lamaer, og dem har vi ikke bare, fordi det er hyggeligt. Blander man deres uld med fårenes, får man det mest vidunderlige materiale at arbejde med, og jeg har strikket mange sjaler og sweatere med flotte resultater på den baggrund, fortæller Inge Broms.

Fåreavleren, som designer sine egne kollektioner, arbejder også med farve til ulden, som indtil videre bliver farvet et andet sted.

- Jeg regner med at kunne farve mit eget garn på et tidspunkt, for jeg vil helst udføre så meget af processen omkring fårene selv. Men nu gælder det i første omgang Roskilde Dyrskue, og det bliver igen en stor oplevelse, slutter Inge Broms.

 

Læs også