Løber med sejren i madkonkurrence: Plantebaseret mejeri klar til foodservice-gennembrud
Med et klimaaftryk 75 procent lavere end konventionelle mejeriprodukter har Færm vundet innovationskonkurrencen Mavens Hule 2025 og sikret sig et samarbejde med Compass Group og Dagrofa Foodservice.

Færms planteost er lavet på mælken fra bælgfrugter, men man har benyttet sig af enzymbehandling og fermentering for at ramme den klassiske smag og tekstur fra traditionel ost. Arkivfoto: Færm
Det plantebaserede smørbare produkt fra Færm er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en grøn innovationskonkurrence arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Med sejren følger et skræddersyet udviklingsforløb og en unik mulighed for at bringe produktet ud på foodservicemarkedet.
Konkurrencen fandt sted den 8. maj i Agro Food Park, Aarhus, som en del af fødevareeventet Food, Trends & Sustainability. Her præsenterede fem udvalgte iværksættere deres bud på fremtidens bæredygtige fødevarer for et dommerpanel bestående af eksperter fra hele fødevaresektoren.
Fokus på klima og kvalitet
Færm imponerede dommerne med et økologisk, plantebaseret produkt, fremstillet efter traditionelle mejerimetoder med brug af enzymer, kulturer og valledræning. Ifølge en LCA-analyse udført i samarbejde med Teknologisk Institut har produktet et klimaaftryk, der er 75 procent lavere end en konventionel flødeost – uden at gå på kompromis med proteinindholdet.
- Færm forener klimahandling med innovation og viser vejen for fremtidens fødevarer. Deres nytænkning og fokus på lavere klimaaftryk er netop den slags løsninger, vi har brug for i foodservice – og som vi ser stort potentiale i at samarbejde omkring fremover, siger Anne-Sofie Hattesen, Head of ESG hos Compass Group i en pressemeddelelse.
Enstemmig dommerbeslutning
Dommerpanelet, som talte profiler som Anne Ruberg, Anne-Sofie Hattesen, Ulrik Nielsen, Nabil Habhabi og kokken Bjarke Jeppesen, pegede enstemmigt på Færm som vinder.
- Det har været en megafed oplevelse. At stå derinde og pitche foran dommerpanelet, der er uovertruffen inden for madscenen, så kunne jeg godt mærke, at jeg blev lidt mere nervøs end jeg plejer. Det var lidt intimiderende – men samtidig fantastisk og en kæmpe ære at få lov til at fortælle vores historie og mission, fortæller Andrea Donau, Adm. direktør i Færm.
Hun ser frem til det kommende samarbejde:
- Vi glæder os helt vildt til at komme i gang med samarbejdet med Compass Group og Dagrofa Foodservice – det virker til, at det kan åbne mange døre for os, som det ellers ville tage os lang tid at sparke ind, så vi glæder os rigtig meget til, at vi kan få vores produkt ud og leve.
Mikkel Lau Dupont, driftsdirektør i Færm, peger på både forretningsmæssig og faglig gevinst:
- Der er både ekspertisen, og der er mulighed for at komme volumen på salget, siger han.

Vinderholdet til konkurrencen. Foto: Mavens Hule
Kvalitet, der imponerer kokke
Blandt dommerne var også kokken Bjarke Jeppesen, køkkenchef på Treetop og Årets Kok 2024. Han udtrykte stor begejstring for Færms produkt – en ros, der ikke er gået ubemærket hen hos vinderholdet.
- At så dygtig en kok også synes, at kvaliteten på vores produkt er god nok til, at en så fin restaurant kan se muligheder i det. Det er vi meget stolte af, siger Andrea Donau.
Med Mavens Hule-sejren i hånden står Færm nu klar til næste skridt: at bringe deres klimavenlige mejerialternativ ind i professionelle storkøkkener landet over – og måske videre endnu.