Siden 2010 er Køkkenprisen blevet uddelt til offentlige køkkener i Danmark for deres arbejde med økologi, bæredygtighed, ernæring og smag.

Og nu kan Skolerne i Oure på Sydfyn kan nu kalde sig vinder af Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer overrakte torsdag prisen ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole, og juryen lagde især vægt på skolens helhedsorienterede tilgang til sundhed, smag og økologi.

- Vores nyeste tiltag er Oures Have, hvor vi dyrker egne grøntsager. Det har vi gjort for at ramme den nye generation af borgere, der aldrig har været så langt fra primærproduktionen, som nu. Der sker bare noget, når man kommer ud i haven og er tæt på jord og dyrkning, sagde den stolte køkkenleder Mads Dreyer, da han modtog prisen.

Fra jord til bord – helt bogstaveligt

Med mere end én million årlige serveringer har køkkenteamet på Oure sat sig for at gøre både elever og lærere til mere bevidste forbrugere. Ud over et markant fokus på lokale råvarer og et Økologisk Spisemærke i guld tager skolen nu endnu et skridt: I 2025 åbner Oures Have – et nyt lærings- og dyrkningsprojekt, der skal styrke elevernes forståelse for bæredygtighed og madens vej fra jord til bord.

Her dyrkes grøntsager efter økologiske og regenerative principper, og eleverne er med hele vejen – fra klargøring af jorden til høst og madlavning i køkkenet.

- Det kan lyde som en romantisk drøm, men det er vores erfaring, at vores elevers kendskab til rejsen fra jord til bord er meget begrænset, skrev skolen i sin indstilling til prisen. Ved at inddrage dem i hele processen – fra jorden klargøres til vækst, til at så, passe, vande, luge og til sidst høste grøntsagerne – vil de blive mere bevidste forbrugere, tilføjer Mads Dreyer.

I 2025 var der et krav om minimum det økologiske spisemærke i sølv for at blive taget i betragtning til prisen.

Måltidspædagogik og grøn dannelse

Ifølge Anders Nicolajsen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer og ansvarlig for prisen, var det netop Oures evne til at forene måltidspædagogik, gode råvarer og lokal økologi, der gjorde udslaget.

- Skolerne i Oure har skabt et forbillede for, hvordan offentlige køkkener kan være drivkraft for både sundhed, læring og grøn omstilling blandt både unge og voksne. Det er ikke nogen let opgave at lave mad til så mange forskellige brugertyper – fra dem, der kræver masser af energi og protein, til dem, der går op i klima og bæredygtighed – og samtidig fastholde et ukueligt fokus på økologi, velsmag og måltider med sjæl og personlighed, siger han og fortsætter:

- På Oure knokler de for at blæse og have mel i munden, og det lykkes i stor stil: Besøget afslørede glade elever, personale med fagligt overskud og et forbilledligt fokus på alt det, der gør måltidet til en helhedsoplevelse.

Inspiration til hele den offentlige sektor

Køkkenprisen, der nu har været uddelt 16 gange, skal inspirere offentlige køkkener til fortsat innovation og udvikling. I år var fem køkkener nomineret, alle med minimum sølvmærket i økologi. Juryen besøgte kandidaterne hen over sommeren for at se deres arbejde i praksis, inden vinderen blev kåret.

- Vi ser en stærk bevægelse i retning af, at offentlige køkkener bliver medspillere i den grønne omstilling – ikke bare som madproducenter, men som dannelsesinstitutioner, lød det fra Landbrug & Fødevarer ved prisoverrækkelsen.

Køkkenprisen 2025 er et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Danske Æg, FOA, Kost- og Ernæringsforbundet, Naturmælk og 3F.