Hattings opkøb af tyske KS-stationer er en uartighed

Et overskud fra Hattings to nyopkøbte tyske KS-stationer vil komme til at klinge sødt i slagteriernes pengekasser, mens et underskud vil give højere sædpris. Ikke i orden, lyder det fra Danske Svineproducenter.

Formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, er utilfreds med Hattings opkøb af de to tyske KS-stationer i Niedersachsen og Brandenburg, og ikke mindst føler han sig provokeret af, at direktør for Hatting-KS, Per Nybys, udtalelser til Landbrugsavisen, at Hatting-KS dermed vil komme til at tjene penge til danske svineproducenter.

- Hvis, jeg siger hvis, Hatting kommer til at tjene penge i Tyskland, vil de gå direkte til kassen i Randers (Danish Crown, red.), og dermed indirekte til danske slagtesvineproducenter. Men Hatting-KS er oprindeligt skabt af danske soholdere, og med den nuværende konstruktion, hvor man har valgt at lægge Hatting under DC og Tican, så vil det ikke være soholderne men derimod slagterierne, der kommer til at tjene penge på en eventuel succes i Tyskland, påpeger Henrik Mortensen.

- Jeg er dog ikke det mindste i tvivl om, at hvis tysker-eventyret ikke bliver en god forretning, så vil det blive de danske soholdere, som kommer til at mærke det i form af højere priser på sæd, og det er bare ikke rimeligt, understreger formanden.

- Til det kan Hatting jo så måske indvende, at der jo ikke er monopol på sæd, og at man jo bare kan købe hos Ornestation Mors eller hos Bendixhøj på Djursland, men den holder jo ikke vand, for i praksis har Hatting jo næsten monopol her i landet.

Unfair konstruktion
Ifølge Henrik Mortensen er Hattings seneste opkøb et lysende eksempel på den urimelighed, som den nuværende virksomhedskonstruktion medfører:

- Vi har sagt det før, at det ikke er i orden, at Hatting og SPF er lagt under DC og Tican, og vi vil blive ved med at sige det, og vi håber at det med tiden vil lykkes at få skilt Hatting og SPF fra slagterierne igen, for der hører de ingen steder hjemme, fastslår Henrik Mortensen.

Effektivt Landbrug har spurgt direktør for Hatting-KS, Per Nyby, om der er noget om snakken:

Direktøren bekræfter, at indtægter fra de tyske KS-stationer vil gå i Hattings kasse ligesom selskabets danske indtægter gør, og at det vil kunne mærkes videre i slagteriernes kasser via deres ejerskab af Hatting-KS.

- Dermed vil danske svineproducenter også få gavn af overskuddet, påpeger han.

- Men at et eventuelt tysk underskud vil kunne mærkes på sædprisen, er noget decideret vås, fastslår han.

Læs også