Ny naturforening rækker ud efter landmænd

Biolog Michael Stoltzes nye naturforening, »Natur & Samfund«, der allerede forventes etableret i slutningen af april, vil meget gerne have landmænd som medlemmer.

Det lykkedes ikke for Michael Stoltze at blive ny præsident for Danmarks Naturfredningsforening i weekenden.

Biologen er derfor nu godt i gang med sin Plan B, som drejer sig om at starte en helt ny naturforening, som får navnet »Natur & Samfund«. Planen med foreningen er blandt andet, at den skal være mere dialogsøgende med landbruget og industrien, end Danmarks Naturfredningsforening, ifølge Michael Stoltze, har været.

- Det er landbrugets organisationer, som vi gerne vil have en bedre dialog med, men det er især også de aktive landmænd. Jeg ser meget gerne, at vi får en forening, hvor der også er rigtig mange lodsejere med, siger Michael Stoltze.

Samler bestyrelse
Den kommende formand for »Natur & Samfund« fortæller, at der netop nu arbejdes på at få samlet en bestyrelse og få fundet en direktør. Tingene går dog stærkt, og allerede i slutningen af april, forventer Stoltze at kunne præsentere den nye forening ved et åbent pressemøde et sted i København.

Foreningen får et grundmotto, som kommer til at hedde »fri af fordomme, fri af partipolitik og for naturen«.

- Vi vil ikke stemple nogle på forhånd som onde overhovedet. Vi vil give plads til alle erhverv, men selvfølgelig under gældende lov og grundprincippet bæredygtig udvikling. Så kan man selvfølgelig altid diskutere om gældende lov er fornuftigt, men det skal der også være plads til, siger Michael Stoltze.

Han forklarer, at det her bliver en naturforening, hvor arbejdet for at få bedre og mere natur, skal ske i fuldstændig åben dialog, med dem, som ejer jorden og med erhvervslivet.

- Vi mener nemlig, at der er rigtig store interesser fra erhvervslivet i at gå ind i det her i langt større omfang, end det er tilfældet nu, siger Michael Stoltze.

Ikke en konkurrent til DN
Ifølge ham er det i øvrigt meget vigtigt at fastslå, at den kommende forening ikke er en konkurrent til Danmarks Naturfredningsforening.

- Nogle medier har skrevet, at det her en konkurrent til Danmarks Naturfredningsforening. Det er slet ikke tilfældet. Det her er et nyt forum, der skal skabe fremdrift. Så er jeg godt klar over, at der implicit ligger en kritik af den linje, som DN kører, men jeg sidder altså stadig med i repræsentantskabet i DN og er selvfølgelig også fortsat medlem, siger Michael Stoltze.

Ikke et oprør
Han mener heller ikke, at den nye forenings opstand, kan sammenlignes med det som skete i landbruget for nogle år siden, da Bæredygtigt Landbrug kom til verden blandt andet i protest mod Landbrug & Fødevarers linje i forbindelse med Grøn Vækst.

- Jeg synes, at det her er noget ganske andet. Selvfølgelig kan man godt sige, at der er noget oprør i det, men for mig er det ikke et oprør.  For mig er det simpelthen nødvendigt at få en god dialog mellem naturforkæmpere, sådan én betragter jeg mig selv for at være, hele samfundet, og så de mennesker, der forvalter jorden. Det er helt helt afgørende, lyder det fra Michael Stoltze.

Læs også