GASA'er flytter fra hinanden

Efter 83 år under samme tag flytter GASA Odense Frugt-Grønt fra GASA på Lavsenvænget til Dæhnfeldt-bygningerne i Dyrup.

Senest 1. marts flytter GASA Odense Frugt-Grønt Amba fra Lavsenvænget i Odense V til frøfirmaet Dæhnfeldts tidligere domicil på Fåborgvej i Odense SV, hvor selskabet har lejet sig ind i 375 kvadratmeter administrationslokaler og 2800 kvadratmeter lager- og kølefaciliteter.

Det er under en tredjedel af det areal, GASA Odense Frugt-Grønt siden 1964 har disponeret over i GASA-bygningerne på Lavsenvænget.

Men det er helt i tråd med den udvikling, selskabet det sidste års tid har gennemgået, og hvor mange opgaver er outsourcet. Sagt med andre ord, har GASA Odense Frugt-Grønt i løbet af 2011 omstillet sig til den verden, vi lever i, siger selskabets adm. direktør Michael Buskbjerg, og føjer til, at medarbejderstaben i samme periode er reduceret fra 92 til 16.

- Al handel med frugt og grøntsager har markant ændret sig. I dag leveres omkring 90 procent af dansk producerede grøntsager direkte fra producent til kunde, og det indebærer naturligvis, at behovet for lager- og kølefaciliteter er kraftigt reduceret, lyder det fra Michael Buskbjerg.

Uden dramatik
De to GASA-selskabers skilsmisse sker uden den mindste form for dramatik.

Ved årsskiftet til 2011 overtog blomsterselskabet GASA Group Denmark A/S GASA Odense Frugt-Grønts ejerandel af bygningskomplekset på Lavsenvænget, og til betingelserne hørte, at frugt-grønt selskabet med et rimeligt varsel skulle finde et andet sted at drive virksomheden fra. Og det sker altså nu.

GASA Odense Frugt-Grønt lejer dog fortsat af GASA Group Denmark's 3200 kvadratmeter ulo-rum på Lavsenvænget til lagring af æbler.

Historisk skilsmisse
Men skilsmissen er historisk.

I 1929 blev GASA Odense stiftet som andelsselskab med handel af både blomster, frugt og grøntsager. I 1964 blev bygningskomplekset på Lavsenvænget opført, og to år senere blev andelsselskabets aktiviteter delt i to selvstændige afdelinger, GASA Odense – Blomster og GASA Odense Frugt – Grønt.

I 1996 blev GASA Odense – Blomster og GASA Odense Frugt-Grønt etableret som to selvstændige andelsselskaber, og i 2000 blev GASA Odense – Blomster omdannet til et aktieselskab. I 2001 indgik GASA Odense – Blomster Amba og GASA Aarhus A/S et strategisk samarbejde i GASA Group, og i 2004 fusionerede de to selskaber i GASA Group Denmark A/S. 

Læs også