Danish Crown nødt til at satse

Danish Crown bliver nødt til at blive til en markant større virksomhed, hvis den fortsat skal kunne klare sig, mener ekspert. Formanden for Danske Svineproducenter tvivler.

Danish Crown er tvunget til at tiltrække ekstern finansiering og vokse betragteligt, hvis selskabet skal bevare konkurrenceevnen - også selv om det er risikabelt. Det vurderer seniorrådgiver i Fødevareøkonomisk Institut, Henning Otte Hansen.

- Den europæiske slagterisektor står i øjeblikket i en situation, der minder om situationen i Danmark fra 50’erne til 80’erne, hvor slagterierne fusionerede med hinanden for at bevare konkurrencekraften. Det, der skete i Danmark dengang, er det, der sker i Europa nu, siger Henning Otte Hansen.

Han vurderer, at hvis Danish Crown sidder på hænderne de næste 5-6 år, forspilder selskabet oplagte muligheder for at finde samarbejdspartnere. Dermed risikerer Danish Crown at ende som det tynde øl blandt fremtidens slagterier i Europa.

Ifølge seniorrådgiveren kunne landmændene i princippet selv komme med pengene til at finansiere væksten.

- Det har landmændene ikke mulighed for, så derfor må alternativer undersøges, siger han.

Er ikke klar
Formanden for foreningen Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, er ikke sikker på, at det er nødvendigt for Danish Crown at vokse betragteligt.

- Hvis Danish Crown skal vokse markant, vil vi helt sikkert få nogle udgifter, men gevinsterne vil være usikre, siger Henrik Mortensen, der peger på, at de danske svineproducenter ikke hidtil har set en overbevisende model for, at det altid er godt at være et stort selskab.

- Spørgsmålet er desuden, om beslutningen skal tages lige nu, hvor primærsektoren er i en historisk alvorlig indtjeningskrise. Jeg synes ikke, at vi er klar, siger han.

Danish Crown har indtil videre ikke besluttet andet, end at selskabet vil vokse markant. Blandt mulighederne for at finansiere væksten er at sænke efterbetalingen til svineproducenterne, gå på børsen, få eksterne investorer ind i selskabet og fusionere/opkøbe.

Læs også