Revnede solbær men bugnende fynske kirsebærtræer

Årets bærhøst er tidligere end normalt. Solbærrene ligger under normalen, mens udbytterne i kirsebær tegner godt. Frostskader i Polen giver samtidig gode priser.

Som de fleste afgrøder har regnen også drillet solbærrene i denne sæson.

- Mange bær er revnet, og får indflydelse på kvaliteten, siger salgsdirektør Carlos Ragone fra Ørskov Frugt A/S i Oure, der forarbejder høsten fra omkring en tredjedel af landets solbærdyrkere.

Høsten af solbær og ribs blev indledt i den forgangne uge, og han vurderer, at der bliver tale om en lille middelhøst, dels på grund af regnen, men også som følge af frost et par nætter i begyndelsen af maj, hvor blomstringen var i gang. Det gik dog primært kun ud over lokaliteter inde i landet, blandt andet på Midtsjælland og i det midtfynske område.

Polske frostskader
Langt mere udbredt har frostskaderne i blomstringsperioden været i Polen, hvor næsten 90 procent af de europæiske bær produceres.

- Det bevirker, at priserne ser fornuftige ud for den kommende sæson, påpeger salgschefen hos Ørskov Frugt, hvor der nu er travlhed med modtagelsen af bærrene fra avlerne - dels i storkasser til saftproduktion og dels i mindre emballage til indfrysning af bærrene til marmelade, kager, yoghurt og andre fødevarer.

Tidlig høst
I forhold til de seneste år er høsten af det danske solbærareal på ialt 13-1400 hektar næsten et par uger tidligere i år.

Således indledte solbæravler Anders Ploug Sørensen i Horne allerede årets høst den 18. juli, hvor han normalt tager hul på sine 34 hektar med solbær omkring 1. august.

- Det skyldes den varme forsommer og den megen nedbør her i juli, lød det i tirsdags fra den erfarne sydfynske avler, mens hans to høstmaskiner og medhjælpere havde nogle lange arbejdsdage for at bjærge solbærrene.

- Jeg har aldrig før set revnede bær, som tilfældet er i år, erkendte Anders Ploug Sørensen, der leverer solbærrene fra sine 34 ha, ribs fra fem hektar samt surkirsebær fra 12 hektar til Ørskov Frugt.

Han vurderer, at udbyttet i solbær og ribs i år ligger på 80-85 procent af en normalhøst. Til gengæld glæder han sig over bugnende kirsebærtræer i sin plantage.

- Det er et herligt syn, siger han og mindes sidste år, hvor han overvejede helt at droppe høsten af de få bær.

  

 

Læs også