Rapsen spirer igen

Flere steder på Fyn er vinterrapsen begyndt at spire. Også meldinger om spirefund i Sønderjylland. Patriotisk Selskaber frygter en gentagelse af sidste års mareridtsagtige rapshøst.

Vinterrapsen er igen i år begyndt at spire i skulperne.

I hvert fald på Fyn og i det sønderjyske, hvor der i går blev rapporteret om tilfælde.

Meldingerne kommer blandt andet fra Østfyn og fra egnen omkring Aabenraa, erfarer Effektivt Landbrug.

- Vi frygter desværre, at situationen begynder at minde om sidste år, især hvis regnen fortsætter. Det er derfor vigtigt at høste ved først givne lejlighed for at begrænse antallet af spirede frø, lyder opfordringen fra Patriotisk Selskab.

- Læren fra sidste år er nok, at det er bedre at tage en regning for tørreomkostninger end at vente. Ikke mindst i en situation hvor vi allerede nu begynder at få meldinger om spirende raps, siger planteavlskonsulent Michael Stensgaard Toft, Patriotisk Selskab.

Hvede spirer også
Senior planteavlskonsulent Rune Munch-Andersen, Patriotisk Selskab, meldte sent  mandag eftermiddag om tvemoden vinterhvede på Lolland, der er begyndt at spire.

- Der er endda tale om hvede, der står op. Problemerne med spirende afgrøder skyldes, at afgrøderne nærmest har stået i blød i de seneste par uger. Og det svarer til at stikke dem i jorden - de spirer!

- For foderkornet er der ikke de helt store problemer, selvom der mistes noget energi. Men for brødkornets vedkommende kan det hurtigt gå ud over faldtallet, når afgrøden spirer. Og så er det et spørgsmål, om kornet kan bruges til brød.

- De nærmeste dages vejr kommer i høj grad til at blive afgørende, pointerer Rune Munch-Andersen. 

Læs også